Politieke profielen: Shanti Venetiaan (NPS)

Waarom ben je in de politiek gestapt?

Het stappen in de politiek is min of meer vanzelf gegaan. Na mijn studie in Nederland kwam ik in 1995 terug naar Suriname en mijn vader Runaldo Ronald Venetiaan was toen president van het land en voorzitter van de NPS. Ik ging dus mee naar de NPS. Ik heb in de adviesraad gezeten en ook in een werkgroep van het Japin. De afgelopen maanden was ik vooral bezig in mijn ressort Tammenga.


Waarom heb je voor de NPS gekozen?

De NPS is een vrij natuurlijke keuze. Mijn ouders waren NPS dus dan ga je automatisch mee. Ik herinner me nog massameetings op het Brownsplein en het plein van 12 mei eind jaren zeventig en de laatste in 1980. Verder maakte ik als kind ook de grote stakingen van 1973, de aanloop naar de onafhankelijkheid en de vreselijke jaren 80 mee. Ik zag hoe dictatuur veel angst met zich meebrengt, veel verraad, veel wantrouwen en uiteindelijk armoede. Ik zag hoe belangrijk het is om democratie te hebben. Mijn ouders hebben ons dat ook altijd voorgehouden en vooral mijn vader, hierbij ondersteund door mijn moeder Liesbeth, heeft er nooit voor geschroomd de strijd aan te gaan, ook wanneer het erg moeilijk en griezelig was. Denk maar aan het machtsvraagstuk begin jaren negentig.
Verder zag ik als volwassene in dat de N van NPS niet zomaar is. De N is echt Nationaal en dan bedoel ik het niet zozeer etnisch als wel “als het goed gaat met de NPS, dan gaat het goed met Suriname”. De NPS zorgt voor balans. De NPS houdt het grote plaatje in de gaten. Iedereen komt aan bod. Het kan niet alleen om de ondernemer gaan, of alleen om de intellectueel of alleen om de mofina wan of om slechts een etnische groep. Alle segmenten moeten aan bod komen.


Wat wil je voor het volk doen als je gekozen bent?

Als ik gekozen word, wil ik alvast laten zien dat politiek niet vies hoeft te zijn. We moeten het fatsoen terug brengen in de politiek. Luisteren naar het volk, luisteren naar de kerken, naar de NGO’s, de buurtorganisaties, de vakbonden, de beroepsorganisaties, zoals VES, VMS, bushouders, taxichauffeurs, etc.Luisteren naar je politieke tegenstander. We moeten terug naar debatteren op niveau. Ik wil me daar sterk voor maken.


Wat moet de partij als eerste aanpakken?

De NPS zal de financiele situatie als eerste moeten aanpakken, maar daarnaast ook tegelijk moeten werken aan het onderwijs, de gezondheidszorg en de veiligheid. De NPS zal het volk moeten leiden in het brengen van de offers die nodig zijn om uit het diepe dal te komen waarin we beland zijn. Hierbij  zullen de zwaksten van de samenleving beschermd moeten worden. We zullen de bevolking moeten voorgaan hierin. Het goede voorbeeld geven en blijven bemoedigen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: