Directoraat wijst op belang kunst en cultuur tijdens lockdown

Elvira Sandie

De samenleving ervaart in deze tijd van de Coronacrisis dat het leven in veel opzichten vrijwel stil ligt. Ook op kunst en cultuur is de impact voelbaar. Toch meldt de directeur van het directoraat Cultuur, Elvira Sandie, dat er in deze lockdown-periode ook mooie initiatieven zijn van de creatieve landgenoten. Ook is de directeur bezig om samen met de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur te bekijken op welke wijze deze kunstenaars en initiatiefnemers, die zij cultuurdragers noemt, gestimuleerd kunnen worden vanuit de overheid. “Dit hoeft niet per se middels geld, maar het kan ook via andere beloningsvormen tot stand komen”, meldt Sandie. Ze noemt de billboards en spandoeken van George  Struikelblok als voorbeeld van een positief initiatief in deze crisistijd, waarbij de gemeenschap erop wordt gewezen om zich aan de regels te houden tijdens de bestrijding van het Coronavirus. Iets anders dat de Cultuur-directeur waardeert, is de oproep die het Covid-team heeft geplaatst naar artiesten om hun creatieve invulling te geven. “Vanuit ons netwerk kijken we hoe we hieraan kunnen bijdragen.” Sandie merkt op dat het altijd zo is geweest dat zelfs in de “diepst donkere tijden mensen via kunst en cultuur verhalen voor hoop en geloof hebben voortgebracht”. “En dat is nu ook het geval.” De directeur verduidelijkt dat kunstenaars anders dan wetenschappers naar de werkelijkheid kijken. “We hebben elkaar nodig voor de onderlinge stimulatie op het recht van leven dat we allemaal hebben, en waar we allemaal inhoud aan kunnen geven”, aldus Sandie.

RB

error: Kopiëren mag niet!