Wet Uitzonderingstoestand aangenomen

De Wet Burgerlijke Uitzonderingstoestand Covid-19 is na een marathonvergadering van bijkans 19 uren woensdagochtend aangenomen met 27 stemmen voor en 8 tegen. De nieuwe wet biedt de regering de mogelijkheid een noodfonds van SRD 400 miljoen op te zetten, waaruit acties in verband met de Coronacrisis zullen worden gefinancierd. De regering heeft geen begroting aangeboden waarop dit bedrag is gestoeld. De Wet op de Staatsschuld en de Bankwet zijn aan de kant gezet en schulden van de staat die lopen vanaf 2002 worden omgezet in een langlopende lening. Met de nieuwe wet worden deze zaken nu in een wettelijk kader gegoten en krijgt de regering een legaal instrument om verder te kunnen handelen. In de wet wordt gevraagd dat indien de overheid dat nodig acht, zij gebouwen over kan nemen om te gebruiken als quarantainefaciliteit, bijstand te bieden aan burgers en bedrijven en de bewegingsvrijheid van burgers te beperken. Aangegeven wordt dat de uitvoering van deze wet zal plaatsvinden via presidentiele resoluties. De verwachting is dat de details daarin verwerkt zullen worden. De lockdown of avondklok heeft nu een wettelijke basis.

Media, houders van uitzendvergunningen van welke aard dan ook, zullen verplicht worden om informatie en instructies van de regering, betreffende de optimale beheersing en bestrijding van de Covid-19 epidemie, over te brengen aan de burgerij. De regering is bevoegd maatregelen te treffen ten aanzien van degenen die over Covid-19 onjuiste berichten (fake nieuws) of voor de samenleving gevaarlijke informatie verspreiden. Daarvoor zullen het Wetboek van Strafrecht en overige wettelijke regelingen gehanteerd worden. Met de wet zullen zware controles uitgevoerd worden op de media en social media.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: