Ministers Hoefdraad en Tsang stellen samenleving gerust

De minister van financiën, Gilmore Hoefdraad, sprak via de media ook de samenleving toe op de persconferentie van dinsdag 8 april.

Hij verzekerde alle financiële garanties voor de aanpak van de covid-19 crisis in financieel-economische zin. De Wereldbank, het IDB (Islamic Development Bank), de CDB (Caribbean Development Bank) en anderen hebben hiertoe ook reeds fondsen vrijgemaakt. Er wordt ook geld vrijgemaakt hiertoe uit reeds lopende projecten. Er is volgens Hoefdraad goede afstemming tussen de verschillende teams, maar de situatie is best erg complex en zeker vergelijkbaar met de grote depressie van 1929, alleen is daar nu de gezondheidscrisis bovenop. 

Volgens Hoefdraad is de periode 2015-2025 een economisch verloren decennium. Er is nu reeds een val te voorspellen van 20-25% van het BBP, terwijl we in 2008 reeds een terugval hadden van 10% door de  grondstoffencrisis. “Wij zijn afhankelijk nu van zwakke exporten en van financiering, maar de grootste financiële centra in de wereld, zoals New York, liggen plat. We hebben veel met het IMF gesproken om de bureaucratische weg van financieringen te verlaten zodat men sneller gelden vrij kan maken. De regering heeft al een noodfonds opgezet en heeft 400 miljoen ter beschikking, waarbij ook gekeken wordt naar het behoud van banen, het openhouden van bedrijven, waar nodig ondersteuning geven, en de nationale productie stimuleren. De financiën zijn reeds in stelling, maar de details worden nog uitgewerkt. We zijn nu in de beginfase van een lockdown, en teren zoals de meeste landen op reserves. Het toerisme, de horeca, de cinema’s en casino’s liggen stil, en daar moet opvang voor komen. Wat open kan moet open, en waar dat niet kan moeten er rescue plans zoals belastingverlichting, ondersteuning van bedrijven en meer maatregelen komen. Het bedrijfsleven mag en zal niet in de steek gelaten worden.”

Ook minister Stephen Tsang gaf op de persconferenties vele scenario’s van redding mee waarmee de regering nu bezig is. Er zijn volgens hem genoeg voorstellen aan het noodfonds, en het finale stimulus-pakket is in voorbereiding.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: