Vijfenveertig en veertig jaren geleden; 1975 en 1980.

Ons land werd op 25 november 1975 een zelfstandige staat. Veel Surinamers, het grootste deel was tegen de abrupte onafhankelijkheid. Toen werden veel acties gevoerd, zoals: stakingen, brandstichtingen, studentenacties enz. 

De grote betoging/ demonstratie werd gehouden nabij de brug bij Bruynzeel. Premier Joop den Uyl en minister Jan Pronk van Ontwikkelingssamenwerking kwamen de onafhankelijkheid bekrachtigen. Toen begon de exodus naar het beloofde land, want de gemeenschap was angst ingeboezemd door de grote leiders, door verkeerde podiumtaal te gebruiken; dit heeft averechts gewerkt!

Vijf jaren later pleegden een groep van zestien sergeanten een militaire staatsgreep; dit was op 25 februari 1980.  Ze waren in actie, omdat er ontevredenheid ontstond over de regering van premier Henk Arron ( NPK 1; bestaande uit :  NPS, PNR, KTPI en PSV ). Mede door arrogantie van heer Arron, die de militairen vergeleek met padvinders, werd dit gedrag hem en de regering fataal. De ingreep/staatsgreep o.l.v. Delano Desie Bouterse en Roy Horb was een feit.

Wat is een staatsgreep?

Een staatsgreep of een coup, coup d état of putch is de illegale afzetting van een regering. Men spreekt niet van een staatsgreep wanneer een groep politieke tegenstanders de macht overneemt, zoals bij een revolutie, bijv. de Russische Revolutie (1917 – 1923), de Mars op Rome, de oudste staatsgreep in de geschiedenis. Toen nam Julius Caesar Rome in, in het jaar 49 v.Chr. En de Cubaanse Revolutie (1953 – 1959).

In vele andere landen, zoals in Duitsland, Frankrijk, Indonesië, Marokko, Guatemala, Honduras, Oeganda (invasie van Tanzania), Griekenland en ook in Nederland waren in de loop der geschiedenis verschillende staatsgrepen gepleegd of gepland.

De Surinaamse staatsgreep/coup had een ander impact en kon vermeden worden door tactisch te (onder)handelen in afwachting van na de verkiezingen van maart 1980.

De aangekondigde maatregelen i.v.m. het corona virus in Suriname.

De maatregelen, die zijn aangekondigd door president D.D. Bouterse, vooral de partiële lockdown , gaat mede gepaard met vele aspecten en heeft ook economische, financiële en sociale gevolgen voor het land en voor de samenleving. De regering is menens met het volk en tracht erger te voorkomen en het gewraakte virus de kop in te drukken en beheersbaar te maken.  Er is gesproken over een eventuele lockdown en niet van een ” avondklok ”.

In 1980 na de coup en in 1982 na de decembermoorden was er wel sprake van

een avondklok.  Dit werd aangekondigd om de veiligheid van de militairen en van de burgers te garanderen, beter overzicht te hebben en een eventuele tegencoup te voorkomen.

Om te overleven en erger te voorkomen, moeten wij offers opbrengen; teneinde een gezond volk te zijn en het virus de kop in te drukken en onder controle te houden.  Als we het aantal gevallen en slachtoffers in de wereld in ogenschouw nemen, dan mogen wij als natie dik tevreden zijn dat het nog minimaal is gebleven in ons land.

In Nederland houdt men zich wel degelijk aan de regels en de nodige boetes blijven niet uit, tóch heeft de regering de genomen maatregelen aangescherpt en verlengd tot 28 april 2020.

Tenslotte zij gesteld, dat al de genomen en ingrijpende maatregelen de totale gemeenschap ten goede komen en men dient zich zonder meer er aan te houden. 

Regels zijn eenmaal regels! 

Roy Harpal.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: