Sham Binda: “Burgerlijke uitzonderingstoestand heeft politieke agenda”

Sham Binda

De NDP ziet heil in de Wet Burgerlijke Uitzonderingstoestand voor verdere bestrijding van Covid-19. Deze wet is in voorbereiding. Voor de ondernemer tevens politicus, Sham Binda (VHP), is er thans geen noodzaak voor zo een wet. In gesprek met Dagblad Suriname geeft hij aan dat de samenleving grotendeels wel gehoor geeft aan de coronaprotocollen. Zo wordt social distancing toegepast in supermarkten en bedrijven. Afhankelijk van de aard van de werkzaamheden mogen medewerkers van diverse bedrijven van huis uit werken. Op de werkplek zijn de hygiëne voorschriften verscherpt, zowel voor bezoekers, klanten als personeel. Binda ziet geen burgerlijke ongehoorzaamheid als zodanig.

“Waarom moet je dan een noodtoestand afkondigen? Wat is het strategisch beleid achter de noodtoestand? Heeft men een programma uitgewerkt in samenspraak met alle relevante actoren (bedrijfsleven en maatschappelijke groepen)?”, vraagt hij zich af. De avondklok bijvoorbeeld kwam als een donderslag bij heldere hemel waar menigeen zich afvraagt wat het praktisch nut is om tussen 20:00 uur en 06:00 uur het volk te verbieden zich op straat te begeven. “Is het aantoonbaar dat de avondklok bijdraagt aan het indammen van Covid-19?” Binda voert aan dat op het moment de regering overgaat om allerlei zaken te verbieden, er alternatieven gepresenteerd moeten worden. Welk invloed een noodtoestand kan hebben op de kleine ondernemers, kan Binda niet aangeven daar het niet duidelijk is welke regels de regering zal hanteren.

Doordat Binda een adequate onderbouwing mist voor het uitroepen van een noodtoestand, proeft hij een politieke agenda. “Ik zie geen andere reden dan de verkiezing te verschuiven; de NDP begint in te zien dat ze geen kans meer maakt op 25 mei. Ze hebben al genoeg ellende veroorzaakt en het wordt met de dag erger.” Dat de vicepresident (VP) Ashwin Adhin verkondigd heeft dat de verkiezing wel doorgaat op 25 mei geniet geen geloofwaardigheid gezien de tempo waarmee de NDP de noodtoestand voorbereid. “Zelfs Nederland, waar het aantal coronagevallen aanzienlijk is, heeft geen noodtoestand afgekondigd”, aldus Binda.

KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: