Regering Guyana kondigt een maand lange lockdown aan…

Om de verspreiding van de coronavirusziekte (COVID-19) een halt toe te roepen, heeft de overheid een landelijke lockdown van een maand aangekondigd die vanaf gisteren van kracht is, met een avondklok van 6 uur ’s avonds tot 6 uur ’s ochtends en een beperking van de diensten, met uitzondering van de diensten die als essentieel worden beschouwd.

De noodmaatregelen worden uitgevoerd in opdracht van Volksgezondheids minister Volda Lawrence overeenkomstig een eerder besluit door President David Granger, dat in het kader van de Verordening van de Volksgezondheid werd genomen.

De maatregelen die van kracht worden vanaf 3 april 2020 en in beginsel een maand zullen duren, komen te midden van de groeiende vrees dat de COVID-19 pandemie hier tegen 5 mei tot wel 20.000 gevallen zou kunnen leiden. Er is ook bezorgdheid dat het land niet over de medische faciliteiten en het personeel beschikt om een dergelijke crisis het hoofd te bieden.

In maart heeft de vertegenwoordiger van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie en de Wereldgezondheidsorganisatie (PAHO/WHO), Dr. William Adu-Krow, laten weten dat ondanks een aantal voorzorgsmaatregelen, mensen ervoor hebben gekozen om die maatregelen te negeren en te blijven handelen alsof alles normaal was.

Net na 9 uur gisteravond bleven enkele bars open ondanks de vorige avondklok die door de gemeenteraad was afgekondigd.

Adu-krow merkte op dat als de ziekte zich verspreidt, het gezondheidssysteem van Guyana overweldigd zou worden en hij adviseerde daarom een aantal noodmaatregelen aan de Nationale COVID-19 Taakgroep (NCTF), met inbegrip van het opleggen van een gedeeltelijke afsluiting.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft tot nu toe vier sterfgevallen van 23 bevestigde COVID-19 gevallen in Guyana gemeld.

De regering heeft reeds scholen gesloten en het luchtverkeer stilgelegd om de verspreiding van COVID-19 sinds vorige maand te vertragen. PAHO/WHO kondigde op donderdag aan dat na een herbeoordeling het aantal geplande COVID-19 gevallen in Guyana wel 20.000 zou kunnen bereiken tegen 5 mei 2020. Dit is een astronomische stijging ten opzichte van de eerder aangekondigde 1.400 gevallen van Lawrence.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: