21 Plus spant spoed kortgeding aan tegen de staat

De politieke organisatie 21 Plus voor Suriname (21Su) heeft afgelopen donderdag een spoed kortgeding aangespannen tegen de staat Suriname. Het dispuut is ontstaan na de weigering van het Centraal Hoofdstembureau om de partij toe te laten voor deelname aan de verkiezingen van 25 mei. Het CHS heeft bepaald dat de partij niet voldaan heeft aan de wettelijke vereisten. 21Su betwist dit en is van mening dat de overwegingen van het CHS juridisch onhoudbaar zijn. De partij heeft Anand Biharie als gemachtigde aangetrokken en deze zegt dat de rechtsvorderingen in het kort geding zijn gesteld tegen de staat Suriname. “De partij wijst op het spoedeisend belang, omdat zij uiterlijk 9 april 2020 aanstaande gerechtigd zijn tot het indienen van lijsten van kandidaten voor de verkiezingen van volksvertegenwoordigende lichamen van 25 mei 2020.” Biharie geeft aan dat de wettelijke verplichting om binnen 3 dagen na ontvangst van het beroepschrift door de partij er geen beslissing ex artikel 36 lid 2 van de Kiesregeling door de president is genomen.

Biharie voert aan dat het Onafhankelijk Kiesbureau en het Centraal Hoofdstembureau in juridische zin geen rechtspersonen zijn, hierdoor missen zij rechtspersoonlijkheid. “Ze bezitten dan ook geen rechten en plichten en daardoor missen ze de bevoegdheid tot het uitvaardigen van beslissingen”, stelt de gemachtigde van 21Su. “Dus weigeren een politieke partij te registreren, is een bevoegdheid dat alleen aan de regering van Suriname toekomt. De president is het hoofd van de regering van Suriname”, zo analyseert Biharie verder.

Volgens Biharie kan dit worden opgelost door in het Decreet Politieke Organisaties een regel op te nemen: “Het Onafhankelijk Kiesbureau is een publiekrechtelijke rechtspersoon en houdt een openbaar register bij” of in de Kiesregeling een bepaling op te nemen: “Het Centraal Hoofdstembureau is slechts bevoegd tot het uitvoeren van registratieve handelingen. Het recht tot het nemen van besluiten is voorbehouden aan het Onafhankelijk Kiesbureau”, stelt Biharie.

“Het Centraal Hoofdstembureau heeft thans een onrechtmatige beslissing, inhoudende de weigering 21Su in haar register in te schrijven, gepleegd en daarbij in strijd met haar wettelijke plicht gehandeld”, aldus Biharie.

RB

error: Kopiëren mag niet!