President Bouterse condoleert Suriname met eerste slachtoffer Coronavirus

Op de persconferentie van 3 april van het Covid-19 condoleerde de President niet alleen de familie, maar ook de gehele Surinaamse samenleving met het overlijden van een patiënt die besmet geraakt was met het Coronavirus. Ook bereidde hij ons voor op wat nog kan komen, en maande de samenleving aan tot het in acht nemen van de voorschriften. “God behoede ons allen van dit kwaad dat nu over de wereld dwaalt.”, zei de President.

Er werd tijdens de persconferentie ook 1 minuut stilte in acht genomen voor het slachtoffer. Volgens minister Elias van Volksgezondheid is alles dat maar mogelijk was gedaan voor de patiënt, maar ondanks maximale zorg is hij gisteren erg verslechterd en vandaag helaas overleden. De familie is continu geïnformeerd geworden, en zijn echtgenote was in het ziekenhuis bij hem toen hij de geest gaf.

Overige patiënten stabiel
Medegedeeld werd ook dat de overige patiënten in stabiele toestand verkeren. Twee personen zijn al ontslagen uit de Intensive Care van het RKZ, en zijn nu op de verpleegafdeling van het ‘s Lands hospitaal. Een derde persoon is reeds ontslagen en nu in thuis-quarantaine. De protocollen voor het begraven en eventueel opbaren van Covid slachtoffers (post-mortale zorg covid-19) zullen in acht worden genomen, en er zal toch rekening gehouden worden met culturele normen en waarden en alle voorgeschreven hygiënische maatregelen. Het Covid-19 team besloot uit respect voor de nabestaanden vandaag geen vragen te beantwoorden over deze case op zich. 

Wijziging aanpak persconferenties
Vice President Ashwin Adhin heeft aangekondigd dat vanaf de week de persconferenties alleen op de maandag, woensdag en vrijdag zullen plaatsvinden. Overige updates komen op de website covid-19.sr, en als er dringende behoefte is kunnen er nog aanvullende persconferenties worden uitgeschreven. Deze zaterdag en zondag zijn er geen persconferenties. 

Toch nog medicijn uit Cuba

Minister Elias deelde ook met de pers dat er op 5 april een proefzending van 100 ampullen Interferon uit Cuba aankomt. Overal, ook in Cuba, is er een lockdown, dus de transporten gaan wat moeizamer, maar die proefzending gaat in elk geval door. Hoe en of dat medicijn wordt ingezet zal liggen aan het medisch team.

error: Kopiëren mag niet!