Dokter Maltie: “Mijn aanpak werkt tot nu toe goed” 

“Mijn aanpak werkt tot nu toe goed. Mijn patienten maken telefonische contact met mij of ze sturen mij een whatsapp bericht en dan pak ik het op voor telefonische triage. Ik heb mijn patienten jaren geleden in whatsapp groepen ondergebracht. Via deze groepen voorzie ik van de nodige informatie over wachtdienstregelingen, waarnemingen en mogelijke dreigingen zoals in het verleden over SARS en MERS en epidemieen als Dengue, Zika, Chikungunya en HINI. Nu maak ik van deze groepen gebruik om met mijn patienten te communiceren over Corona virus en COVID-19. Zo sta ik steeds klaar voor ze en kunnen zij mij anytime contacten als ze vragen hebben of meer willen weten over hetgeen ik met ze gedeeld heb”. Aan het woord is Drs Maltie Mohan-Algoe, MPH of dokter Maltie zoals haar patienten haar noemen.

Dokter Maltie heeft haar praktijk aan de Mangolaan en is reeds 25 jaar daar gevestigd.  “Ik heb 4 patienten app-groepen. Ik alleen kan berichten verzenden op deze groepen. Dit om te voorkomen dat iedereen elkaar smorgens ‘goedmorgen’ gaat toewensen op deze app-group”, zegt de arts lachend. Patienten met specifieke vragen moeten mij apart bellen of appen of op de poli langslopen. Deze app-groep is om bewustzijn te creeren onder mijn patienten, om hun instructies te geven hoe te handelen als zij griepverschijnselen merken, om hen op het hart te drukken om de instructies van de overheid stipt op te volgen en elkaar niet in gevaar te brengen”.

Deze goedlachse huisarts is bekend om haar gemakkelijke manier van omgaan met haar patienten en dat zij daar tijd voor hen neemt. Vanwege Corona virus pandemie is haar werkwijze op de poli sinds 16 maart 2020 aangepast en de  nodige voorzorgsmaatregelen zijn getroffen, zodat zij zichzelf, haar poli personeel, de patienten in de wachtkamer en daarbuiten kan beschermen voor zover mogelijk. 

Op de vraag of zij dit niet een gevaarlijk beroep vindt nu er elk jaar een epidemie uitbreekt zegt zij van niet. “Ik heb als arts een eed gezworen om de zieke mens de nodige medische hulp te bieden op een veilige en kundige wijze en waarnodig andere dienstverleners en medische specialisten in te schakelen en daar hou ik mij ook aan. Daarnaast als je de gegeven instructies goed opvolgt en houdt aan de afgesproken protocollen, is het redelijk veilig”.

Uiteraard moet je altijd eerst je eigen safety veiligstellen en vervolgens dat van de patient. Je moet als arts de nodige voorzorgs maatregelen in acht nemen voordat je de patient helpt.

Aangezien Corona virus zeer besmettelijk is en COVID 19 een ernstige ziekte beeld tot gevolg kan hebben  is het nodig om de juiste PPE te gebruiken indien je te maken krijgt met een suspect corona case. De beschikbaarheid van PPE is schaars en niet alleen in Suriname maar over de hele wereld. Het hebben van PPE is essentieel bij deze pandemie.

Met de beschikbare middelen moeten we zo veilig mogelijk kunnen werken. 

Tot slot moet iedereen zich ook houden aan de getroffen maatregelen van het Ministerie van Volksgezondheid c.q. de overheid om verdere spreiding te beteugelen  zoals;

  • Handen hygiene: regelmatig handen wassen met water en zeep of anders handsanitizers, desinfectantia, gebruiken
  • Social distancing: 2 m afstand houden
  • Thuisblijven / samenscholing beperken / houden aan de avondklok

Indien je griepverschijnselen hebt, moet u contact opnemen met uw huisarts of bellen op 178.

Op de vraag hoe haar gezinsleden hiermee omgaan en of zij niet vrezen dat zij met een besmetting thuis kan komen, is de arts bijzonder geruststellend. “Mijn echtgenoot is gyneacoloog en mijn zonen studeren geneeskunde en farmacie. Ik heb niemand thuis die de gevaren van ziekten niet begrijpt en iedereen houdt zich aan alle instructies”. 

Gevraagd of zij niet vreest dat een patient in paniek haar consultkamer binnendringt en daardoor alle voorzorgsmaatregelen in gevaar brengt, zegt de arts dat de patienten reeds instructies hebben ontvangen en op de poli worden ze eerst opgevangen door haar poli-assistente. Voor handhygiene  wordt handsanitizer eerst gebruikt. “Mijn poli-assistent zorgt ervoor dat er steeds 1 tot 2 personen op 2 m afstand van elkaar in de wachtruimte zijn. De overige patienten worden gevraagd om in hun auto te wachten tot dat ze aan de beurt zijn.

Zo is het voor iedereen veilig. Mijn patienten met een onderliggend lijden heb ik allemaal opgeroepen om hun recepten te halen voor hun onderhoudsmedicatie, zodat iedereen kalm thuis kan blijven”.

De arts ergert zich ook aan de “sabi so’s” die allerlei berichten rondsturen zonder er stil bij te staan of die berichten waar zijn en of ze daarmee geen mensen in gevaar brengen. 

Dokter Maltie roept een ieder op om kalm en rustig te blijven, de instructies te blijven volgen en zichzelf en anderen niet in gevaar te brengen.

error: Kopiëren mag niet!