Amerikaanse commandant uit functie ontheven

De Amerikaanse marine heeft de commandant van het vliegdekschip USS Theodore Roosevelt uit zijn functie ontheven wegens kritiek op de aanpak van het coronavirus. Brett Crozier vroeg twee dagen terug in een brief om snellere actie nadat het virus begin maart ook uitbrak tussen de vijfduizend man op zijn vliegdekschep. Al meer dan honderd bemanningsleden zijn besmet. Slechts een klein deel van de zieken kan geïsoleerd worden door het gebrek aan ruimte op het schip.

De brief lekte vervolgens uit. Volgens de hoogste baas van de marine, Thomas Modly, was de brief een ‘slechte inschatting’ om te schrijven. Crozier zou niet erg zijn best hebben gedaan om te voorkomen dat de brief uitlekte. De commandant vroeg zijn bazen om vierduizend man van zijn schip te halen en in quarantaine te plaatsen.

Hij vreesde anders voor de levens van zijn crew. De Theodore Roosevelt ligt bij de marinebasis Guam. De admiraal van de Amerikaanse marine zei gisteravond dat de operatie nu eenmaal niet zo snel geregeld is. Drie mensen zijn wel al geëvacueerd van het schip.

error: Kopiëren mag niet!