Oud-ambassadeur Hans Prade overleden

Hans Orlando Prade (1938) was een Surinaams diplomaat en oud-voorzitter van de Surinaamse Rekenkamer.

Nadat hij in 1964 was afgestudeerd aan de universiteit in Leiden  keerde hij terug naar Suriname. Uit onvrede met de toenmalige Surinaamse politieke partijen richtte hij samen met Venetiaan die ook naar Suriname was teruggekeerd de Nationale Volkspartij (NVP) op die echter maar een korte tijd heeft bestaan. Venetiaan sloot zich aan bij de Nationale Partij Suriname (NPS) terwijl Prade lid werd van de Progressieve Nationale Partij (PNP) van Rens. Prade is ook nog voorzitter geweest van die partij.

Aan de vooravond van de Sergeantencoup in 1980 was hij politiek commentator in Suriname. Begin 1981 werd hij ambassadeur in Nederland. Dat bleef hij tot 1982. Daarvoor was hij ook actief geweest als geoloog en parlementariër. Zijn ongeremde en ondiplomatieke uitlatingen over Suriname werden door het bewind in zijn land niet gewaardeerd. 

In september 1991 was hij de presidentskandidaat voor DA ’91. Zowel Ronald Venetiaan (80%) als Jules Wijdenbosch (14%) haalden meer stemmen dan Prade (6%).

Prade was ongeveer 10 jaar voorzitter van de Surinaamse Rekenkamer. Ten tijde van de regering Wijdenbosch was hij zeer kritisch over de financiering van de bruggen over de Surinamerivier en de Coppename. 

In 1998 ging hij met pensioen en vestigde hij zich in Nederland om zich bij zijn kinderen te voegen. Hans Prade werd 81 jaar oud, en Suriname verliest in hem een kundig, gedreven en vaderlandslievend landgenoot.

error: Kopiëren mag niet!