Waarschuwing Directeur Jessurun over gedrag samenleving 

Directeur Cleopatra Jessurun van Volksgezondheid demonstreerde aan de hand van een rekenmodel hoe ernstig de situatie in Suriname uit de hand zou kunnen lopen indien men zich weigert te houden aan de voorschriften inzake social distancing, handhygiëne, samenscholing en dergelijke. 

Bij het huidig gedrag, waarbij mensen deze zaken ernstig schijnen te verwaarlozen, zou het ertoe kunnen leiden dat in 1 maand tijd wel 25.000 mensen besmet zouden kunnen raken door community spreading (gemeenschaps-spreiding). Van die 25.000 personen zouden dan circa 4000 opgenomen moeten worden in ziekenhuizen, en 1300 van hen zou op de Intensive Care kunnen belanden. Van deze 1300 gevallen zouden wel 700 patiënten kunnen sterven. Voor een dergelijk scenario hebben wij niet de capaciteit, en daarom juist moet men er alles aan doen de regels in acht te nemen.

Alleen de partiële lockdown al verkleint de kans op een dergelijk scenario reeds met circa 40 procent, maar met de medewerking van surinaamse burgers zou dat aanzienlijk veel beter kunnen. 

error: Kopiëren mag niet!