Sociale afstand leidt ook tot vereenzaming

Sociale afstand houden is een van de belangrijkste maatregelen  om de verspreiding van het Coronavirus te vertragen. Dit zal bepaalde groepen in het bijzonder raken. Vooral ouderen en mensen met chronische aandoeningen zijn kwetsbaar. Verpleeghuizen laten daarom geen of nauwelijks bezoek toe. Mensen die zelfstandig thuis wonen, zijn meer op zichzelf aangewezen. Dit verhoogt de kans op eenzaamheid. “Vereenzaming tegengaan, kan door vergroting van het digitale contact met de telefoon, whatsapp, email of videobellen”, zegt Annie. Dit is de manier hoe zij ook vaak contact onderhoudt met haar moeder in Nederland. Reizen naar het Europees land kan zij vanwege de uitbraak van het virus en de lockdown op de luchthaven niet meer doen. Of zij de gemaakte ticketkosten ook nog terugkrijgt, blijft voor haar nog een raadsel. Weliswaar blijven zij en haar kinderen alle contacten normaal voortzetten door middel van de digitale technologie.

De 23-jarige Richenel vertelt dat hij en zijn vriendin afgesproken hebben om zo min mogelijk met derden in contact te komen, waardoor zij het besmettingsgevaar van het Coronavirus verminderen. Weliswaar ontmoeten zij elkaar dagelijks overdag, maar wordt het contact in de avonduren, sinds de invoering van de avondklok, normaal voortgezet middels videocalls. Veel mensen geven aan dat internet op dit moment heel belangrijk is om de eenzaamheid gedurende de lockdown-periode te overbruggen. Richenel zelf heeft een 7-jarige zusje thuis met wie hij ook bezig moet zijn vanwege de sluiting van scholen en crèches. Hij zegt dit vaak te doen met spelletjes als mens-erger-je-niet en het bouwen van kaartenhuizen.

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: