Ivan Fernald: “Laat onze leerlingen niet in de steek”

Studenten van de Froweinschool 

“De Coronapandemie heeft de wereld in de ban. In Suriname zijn er ook preventieve maatregelen genomen en de scholen liggen plat. Het is niet duidelijk hoe lang de gedwongen schoolvakantie zal moeten duren. Het is opmerkelijk dat in deze situatie niemand over onderwijs praat”, aldus politicus Ivan Fernald van de NPS.

Studenten bemoedigen

“Leerlingen zijn thuis, omdat het fysiek contact vermeden wordt. Het is verbazingwekkend, dat regeringsfunctionarissen het niet nodig vinden om op de televisie, leerlingen en studenten toe te spreken en te bemoedigen. Het is niet te begrijpen dat er niet getracht wordt om educatieve programma’s te brengen in de huiskamers.”

Glo-toets

“De eerste gedachte gaat uit naar leerlingen en studenten van de examenklassen. De groep die ons het hardst nodig heeft zijn de zesdeklassers, die over enkele maanden de glo toets moeten maken. Zij worden aan hun lot overgelaten.  Waarom is er geen programma op de tv waarbij reken- en taalopgaven op maat worden gebracht in de huiskamers. Dat kan systematisch gebeuren. Er kan ook instructie en uitleg en opdrachten gegeven worden.”

Wij leven in een digitaal tijdperk

De spreker vraagt zich af of het zo moeilijk is om een online app samen te stellen om voor elke doelgroep (dus ook voor de mulo en de middelbare school). “Dan kan de tijd effectief besteed worden. Wat doen wij op langer termijn? Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur moet als de bliksem uitvoering geven aan een Cyberunit die ervoor zorgt, dat in de toekomst bij dergelijke calamiteiten er afstandsonderwijs gegeven wordt.”

Virtueel onderwijs is de toekomst

“De wereld koerst naar een mondiale transformatie en Suriname mag niet achterblijven. De Corona pandemie heeft de economie en het sociaal leven ontwricht en technologie zal in de nabije toekomst ingezet worden waardoor productie- en onderwijsprocessen normaal voortgang kunnen vinden zonder dat er mensen lijfelijk aanwezig hoeven te zijn. Virtueel onderwijs is de toekomst, niet ter vervanging van de leraar maar als prachtig hulpmiddel. De wereld vliegt aan ons voorbij”, aldus Fernald.

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: