Valutawet wordt herzien

Rafiek Sheoradjpanday

De Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren wordt herzien. Vandaag verwacht de Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) inzage in het amendementsvoorstel. Dit zegt Rafiek Sheoradjpanday, bestuurslid van SBV tevens directeur van Hakrinbank, desgevraagd aan Dagblad Suriname. Sinds de valutawet bekrachtigd is op 23 maart is er veel tumult ontstaan in de samenleving. De banken en andere bedrijven waren uit protest gesloten op 24 en 25 maart. Zelfs de Centrale Bank van Suriname (CBvS) betwist de uitvoerbaarheid van de Valutawet.

“We hebben samen met de andere partijen uitgebreid gesproken met de leiding van het parlement. We zijn artikelgewijs door deze wet gegaan. Onze bezwaren hebben we naar voren gebracht en daar is vanuit de leiding van de DNA op gereageerd. Er is afgesproken dat er een aangepaste wet komt. Het streven is dat het amendementsvoorstel vandaag af is”, beweert Sheoradjpanday. Het amendementsvoorstel zal bepalen welke vervolgstappen de bankiersvereniging zal ondernemen. Sheoradjpanday noemt de gesprekken met de leiding van de DNA constructief.

Alhoewel VSB, Asfa en Survam ook deel uitmaken van die constructieve gesprekken, zijn zij desalniettemin naar de groene tafel gestapt op 27 maart. Deze partijen zijn van mening dat er geen enkele garantie is dat er bevredigende resultaten gaan komen. De bankiersvereniging daarentegen heeft een andere opstelling. De bankiers achten het niet nodig om in dit stadium de kantonrechter in te schakelen. Zij willen eerst nagaan in hoeverre de zorgpunten van het bedrijfsleven meegenomen zijn in het amendementsvoorstel.

KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: