Kabinet verlengt corona-maatregelen tot en met 28 april 

De coronamaatregelen in Nederland zijn verlengd tot en met dinsdag 28 april. Dat heeft het kabinet zojuist bekendgemaakt in een speciale persconferentie. “Ik hoop dat iedereen in Nederland dit begrijpt”, zei premier Rutte. Volgens de premier zijn we de goede weg ingeslagen, maar zijn we er nog lang niet.

Verlenging van de maatregelen betekent dus dat de scholen, kinderdagverblijven, horeca en restaurants tot en met 28 april gesloten blijven. Ook de regels voor het in acht nemen van anderhalve meter afstand tot anderen en het zo veel mogelijk thuisblijven zullen langer gaan gelden.

Regels worden goed nageleefd

Volgens de premier was er geen ander besluit mogelijk om te voorkomen dat de virusuitbraak uit de hand loopt. Het kabinet kiest voor verlenging, omdat de druk op de zorg te groot is. “We zien dat de maatregelen helpen, maar we zijn er nog lang niet”, zei premier Rutte. 

“We zullen een week voor 28 april een besluit nemen over het vervolg na 28 april.” De premier zei verder mee te leven met de familie en nabestaanden. “Hou vol en blijf u aan de regels houden.”

Volgens de premier zijn we ‘voorbij de start, maar is het te vroeg om af te schalen.’

Maak geen plannen voor de meivakantie

Nederlanders moeten voorlopig geen plannen maken voor de meivakantie, adviseerde de premier verder. Scholen, eet- en drinkgelegenheden blijven tot en met 28 april dicht, maar ook daarna ‘gaan we niet ineens terug naar de normale situatie.’

Hij riep op tijdens de meivakantie zoveel mogelijk thuis te blijven. Gemeenschappelijke voorzieningen op campings gaan ook dicht.

Zorgmedewerkers testen

Minister De Jonge maakte bekend dat zorgmedewerkers van buiten het ziekenhuis, die met kwetsbare mensen werken, vanaf maandag ook getest gaan worden als zij klachten hebben.

De Jonge: “Alle mensen die werken in de zorg, waar dan ook, moeten er op kunnen rekenen dat zij dit werk veilig doen. Veilig werken betekent ook dat we mensen in de zorg moeten kunnen testen als daar aanleiding voor ons. Daarom starten we vanaf maandag 6 april met testen van mensen die in de zorg werken.”

Deze maatregelen worden verlengd tot en met 28 april:

Scholen en kroegen dicht: de scholen en horeca zouden tot en met 6 april dicht blijven. Dat wordt dus verlengd tot en met 28 april. Dat geldt ook voor horeca en restaurants.

Evenementen: evenementen zonder vergunning waren verboden tot en met 6 april. Ook dat wordt nu verlengd tot de nieuwe datum van 28 april. Evenementen met een vergunning waren al verboden tot 1 juni. 

Eredivisie en eerste divisie liggen minimaal stil tot 1 juni. 

Blijf zoveel mogelijk thuis: verder is het dringende advies: blijf zo veel mogelijk thuis en werk als het mogelijk is vanuit huis. Als je klachten hebt, moet je sowieso binnen blijven.

Doe in je eentje boodschappen: ga je boodschappen doen? Doe die dan zoveel mogelijk in je eentje en niet met het hele gezin. 

Buiten spelen: kinderen kunnen nog met elkaar blijven spelen buiten. Maar ouders moeten zo veel mogelijk binnen blijven. 

Kappers en schoonheidsspecialisten:  voor hen en andere personen in zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging geldt dat zij hun vak niet mogen uitoefenen. Ook die maatregel wordt dus verlengd. Voor fysiotherapeuten geldt dat zij zo veel mogelijk moeten werken door middel van beeldbellen.

Burgemeesters mogen locaties sluiten: burgemeesters kunnen via een noodverordening specifieke locaties (stranden, parken) sluiten. Ook  mogen ze gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden wordt. In die gebieden (dat kan ook een hele stad zijn) wordt gehandhaafd als je met drie of meer mensen bij elkaar bent en geen anderhalve meter afstand houdt. Dit geldt niet voor gezinnen met kinderen of personen uit hetzelfde huishouden.

Boetes: Houd je geen anderhalve meter afstand? Dan kan dat leiden tot een boete tot 390 euro.  

Koorts? Heeft een gezinslid koorts, dan moet het hele gezin thuisblijven. 

Kabinet mikt op 2400 ic-bedden

Komende zondag moeten er 2400 patiënten terechtkunnen op de intensive care. Dat hebben alle betrokkenen afgesproken, zegt ‘coronaminister’ Hugo de Jonge. Er staan nu al 1900 bedden klaar, zegt hij.

Tot afgelopen week leken er maar ruim duizend ic-bedden nodig voor patiënten met het coronavirus, naast de ruime vijfhonderd bedden die nodig zijn voor andere ernstige klachten. Maar de vooruitzichten zijn de voorbije dagen verslechterd. 

error: Kopiëren mag niet!