Hoe gedraagt COVID-19 zich?

In de afgelopen weken is er veel geschreven over het Coronavirus (COVID-19) en toch wil ik een aspect van het probleem belichten dat nog niet is aangeroerd.  Door mijn specialisme en werk in de preventieve geneeskunde heb ik door de jaren heen ontdekt dat patiënten vaak niet goed worden voorgelicht over de protocollen die zij moeten volgen en waarom. Ook krijgen zij geen goede uitleg over de hoofd- en bijwerkingen van de medicatie die aan hen wordt voorgeschreven.

Wij hebben nu wereldwijd te doen met een pandemie van het Coronavirus dat door de WHO (World Health Organization) is uitgeroepen. Nu wil ik op heel eenvoudige manier aan de lezer uitleggen wat een virus is, hoe die overgedragen wordt, hoe het lichaam hierop reageert en wat de beste manier is om zich veilig op te stellen. Er is een spreekwoord dat zegt” kennis is macht”.

Laten wij aan de slag gaan met die kennis.

Wat is een virus? Een virus is een micro-organisme. Dat betekent dat het niet zichtbaar is met het blote oog. Het kan alleen onder de microscoop (lichtmicroscoop of een elektron-microscoop) gezien worden. Een virus is één van de micro-organismen die ons ziek kunnen maken doordat het lichaam gaat reageren op de aanwezigheid van dit vreemde organisme dat het lichaam   binnendringt. Andere micro-organismen behalve virussen die het lichaam ziek kunnen maken zijn: bacteriën. fungi(schimmels) en parasieten.

Een virus is anders dan de andere micro-organismen die op zichzelf kunnen leven. Een virus kan niet onafhankelijk leven en zich voorplanten zonder een gastheer. Een virus heeft een dier of mens nodig als een gastheer om zich voort te planten. Er zijn verschillende families van virussen en twee typen (DNA en RNA) virussen. DNA en RNA geven aan het soort genetisch materiaal waaruit ze bestaan.

Nu terug naar het Coronavirus. Het Coronavirus is een RNA-virus die onder de elektron- microscoop zichtbaar is. Wanneer het Coronavirus het lichaam via de slijmvliezen (de ogen, de mond, luchtwegen) binnendringt, komt het verdedigingsmechanisme (Immuunsysteem) van het lichaam in actie. Het virus kan het lichaam niet via de huid binnendringen omdat de cellen van de huid een beschermende wand vormen tegen het binnendringen van micro-organismen, tenzij er een wond aanwezig is.

Als het virus via de slijmvliezen het lichaam is binnengedrongen begint het zich te hechten aan de cellen van de luchtwegen om zich te kunnen voortplanten. Het immuunsysteem (de politieagenten van het lichaam) beginnen zich te verzetten door de lichaamstemperatuur te verhogen, vloeistof aan te maken(ontsteking), hoesten om het virus uit de luchtwegen te stoten.                 De lichaamspijnen, die worden of door ontsteking of door zuurstofgebrek, vanwege de ontsteking in de longen, veroorzaakt.

Behalve de ontsteking waarmee het lichaam zich verzet tegen het binnengedrongen virus, probeert het lichaam ook antistoffen aan te maken om het om het virus lam te leggen in haar voortplantingsproces. Deze antistoffen vormen een natuurlijk vaccine tegen toekomstig contact met dit virus.

De incubatieperiode (de tijd tussen infectie en symptomen) van dit virus is, volgens virologen, 14 dagen. Dat betekent dat je geïnfecteerd kan zijn gedurende deze 14 dagen en het virus doorgeven aan iemand anders zonder het te weten.

Er bestaan enkele antivirale medicijnen, maar die zijn vaak niet effectief omdat virussen zich snel kunnen aanpassen aan die middelen. Het beste middel tegen virussen is een vaccin, dat voor elke virus apart moet worden ontwikkeld en dat vergt tijd. Het ontwikkelen van een vaccin kan van 6 maanden tot twee jaar duren.

Hoe kun je het risico verlagen om geïnfecteerd te worden door dit virus? Zoals eerder gezegd, kan het virus het lichaam niet binnendringen door de huid. Het kan alleen via de slijmvliezen van de ogen, mond en luchtwegen het lichaam binnendringen. Het virus bereikt deze slijmvliezen door druppels vocht (hoesten, niezen) of door de handen waarop het virus aanwezig is.             We brengen meestal de handen naar de mond of de ogen. Daarom is het belangrijk om de handen goed te wassen met zeep wanneer je uit bent geweest, omdat je niet weet of de mensen met wie je in contact bent geweest geïnfecteerd zijn. Houd een veilige afstand (anderhalve tot twee meter) van mensen die je niet kent, geef geen handdruk of omhelzing en ook geen kusjes. Als je in de zorg werkt, gebruik een mondkapje en volg de andere richtlijnen die voldoende bescherming bieden aan je patiënten en je zelf. Als je symptomen vertoont die erop lijken dat je geïnfecteerd bent, blijf dan thuis vermijdt contact met mensen die u mogelijk zou kunnen infecteren en bel dan het BOG want je moet waarschijnlijk in quarantaine geplaatst worden.

Voor mensen die gebruik maken van het openbaar vervoer zou ik aanbevelen om een mondkapje in de bus te dragen en wanneer u op het werk komt, was uw handen goed met zeep en droog die met een stuk keukenpapier (geen handdoek dus).

Ik hoop dat ik een complexe materie duidelijk genoeg heb uitgelegd zodat het bredere publiek beter is geïnformeerd. Ik zou graag reacties van de lezer willen ontvangen.

Dr. R.S. Ellecom, Psy.D., Dr.P.H., HSPP

Medische Voedingskundige Specialist

Klinische Neuropsycholoog

Tel. 8996441

Email. [email protected]

error: Kopiëren mag niet!