Bankiersvereniging geen voorstander van importverbod luxegoederen

De Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) is geen voorstander om de import van luxegoederen aan banden te leggen. Op 30 maart kwam aan het licht dat het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) plannen heeft om de beschikbare vreemde valuta te reserveren voor de aanschaf van basislevensbehoeften, medicamenten en medische benodigdheden. “Wij zijn geen voorstander van dat soort maatregelen. We kunnen ons voorstellen dat bepaalde zaken ontmoedigd moeten worden. Maar dat kan ook met een verhoogde invoerrechtentarief, verhoogde accijnzen en verhoogde omzetbelastingtarief. Dat burgers geen toegang hebben tot een bepaald product is niet van deze tijd”, stelt Rafiek Sheoradjpanday, bestuurslid van SBV, tegenover Dagblad Suriname.

Luxegoederen worden ook wel secundaire goederen genoemd. Het betreft goederen die geen noodzakelijk karakter hebben. Het ministerie rekent hiertoe onder andere bussen, auto’s, schepen, vaatafwasmachines, fitness apparaten en camera’s. De verwachting is dat het importverbod op luxegoederen wederom kwaad bloed zal zetten bij ondernemers, net als bij de bekrachtiging van de valutawet. De HI&T minister, Stephen Tsang, is van mening dat er nog geen definitieve goederenlijst is vastgesteld van goederen die op de negatieve lijst geplaatst zullen worden. Dat er een concept-staatsbesluit in dit kader is klaargelegd spreekt echter boekdelen.

KSR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: