Autohandelaren zetten extra druk op aflossers

‘Wij hebben voorlopig geen koers’

Hoewel de nieuwe Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren verplicht stelt dat alle diensten op basis van de tegenwaarde van de wisselkoersen van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) in SRD moeten worden aangeboden, blijken ondernemers uit verschillende branches, waaronder ook de autohandelaren, andere manieren te vinden om niet op verliezen te draaien. “Wij hebben voorlopig geen koers, dus u zult in een vast bedrag in SRD moeten betalen”, is een bekend antwoord die haast alle personen, die voor een auto moeten aflossen, de laatste dagen krijgen te horen bij car centers. Een kleine berekening laat zien dat in plaats van de dollarkoers van SRD 7,52 van de CBvS, er op een bepaalde manier alles is doorgerekend op basis van een dollarwisselkoers tussen de SRD 10 en SRD 11. “Ik heb hierdoor deze maand een SRD 400 zoveel extra moeten aflossen. Was het niet de bedoeling dat ik nu juist minder zou moeten betalen door die pas aangenomen wet?”, zegt Iwan. Hij moet maandelijks ongeveer een bedrag van USD 140 aflossen aan de autohandelaar. Hij vertelt dat toen hij zijn auto ongeveer 2 ½ jaar terug kocht, de dollarkoers nog stabiel onder de SRD 7 lag. In beroep gaan bij de verkoper heeft volgens hem ook geen zin, aangezien die zich eraan vasthoudt dat het vaste bedrag in SRD wordt afgelost of het gehele resterend bedrag in een al vastgesteld bedrag in SRD wordt voldaan.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: