Menzo in China van buitenwereld afgesloten: ‘Het eten zetten ze voor de deur’

Als een van de laatste buitenlanders is Stanley Menzo (56) China binnengekomen. De oud-doelman is trainer bij Beijing Guoan maar voordat hij weer het veld op mag, zit hij eerst twee weken in eenzame opsluiting.  Vanaf heden komt geen buitenlander China meer in, uit vrees voor een tweede corona-uitbraak. In zijn hotelkamer in Sjanghai verneemt Stanley Menzo het nieuws. Zelf is hij na een paar weken in Nederland net op tijd terug om als trainer van het beloftenteam van Beijing Guoan straks weer aan het werk te kunnen. Tenminste, als hij dat na twee weken van afzondering mag. “In China zijn we aan regels gebonden en die veranderen ze hier dagelijks, ook om controle te houden”, zegt Menzo. De komende twee weken komt hij zijn hotelkamer niet af. Dat is geen vrijblijvend advies, buiten kijkt bewaking daar op toe. “Niemand komt er nog in of uit. Al vanaf het moment dat we uit het vliegtuig kwamen, zijn we apart gezet. Dat geldt voor iedereen uit het buitenland.’’ Het zorgde voor een reis van een etmaal. Normaal vliegt Menzo in negen uur van Amsterdam naar Peking. “Nu was het een hele onderneming”, zegt de oud-speler van Ajax. En dan is hij nog niet eens op zijn eindbestemming. Van Schiphol ging het naar Osaka (Japan), daarvandaan naar Sjanghai. Een binnenlandse vlucht naar Peking is nu ondenkbaar. Zijn hotelkamer in Shanghai bereiken was al een hele missie. “Na de landing moesten we eerst lang wachten. Ze willen alles weten: wie erin komt, waarvandaan, waar je geweest bent en of je de laatste veertien dagen ziek bent geweest. Die checks heb ik wel drie keer gehad. Net als van mijn temperatuur. In het vliegtuig, in de bus en bij het hotel.” Het zijn strikte maatregelen, maar die schrikken Menzo niet af. “Het geeft me een goed gevoel. Ze nemen het heel serieus om het land veilig te krijgen en te houden. Er is normaal al veel controle op mensen en nu helemaal.” Hoewel Menzo er dus middenin zit, denkt hij vooral aan Nederland. “Want ik volg natuurlijk ook de schokkende berichten die nu uit Nederland komen. Ik leef mee met familie, vrienden en kennissen.” In China – waar het coronavirus in december al uitbrak – zijn ze alweer een stuk verder. “Als wij over twee weken uit quarantaine komen dan gaan we hier weer beginnen, hoe gek dat ook klinkt. Hoe het is of zal zijn om hier weer naar buiten te gaan, ik weet het niet. Ik weet dat er mensen op straat zijn, maar daar zijn wij volledig van afgesloten.”

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: