Geen ontslag voor politiemensen die zich kandidaat willen stellen

Revelino Eijk

Politie-inspecteur Revelino Eijk, woordvoerder van de Surinaamse Politiebond (SPB), weerspreekt dat er een ontslagdreiging is voor politiemensen die zich kandidaat willen stellen voor de algemene vrije en geheime verkiezingen op 25 mei 2020. “Het is in het verleden vaker gebeurd dat politiemensen zich kandidaat hebben gesteld voor de algemene, vrije en geheime verkiezingen. In sommige gevallen zijn zij niet gekozen en zijn zij dus daarna teruggekomen als politieambtenaar”, zei Eijk tegenover lokale media.

Het was NPS-voorzitter Gregory Rusland die deze kwestie vorige week donderdag in De Nationale Assemblee (DNA) aankaartte. Eijk verwijst naar een circulaire van toenmalige korpschef  Humphrey Tjin Liep Sjie in 2015, waarin kandidaten voor volksvertegenwoordigende lichamen opgeroepen werden om zich te registreren bij de afdeling HRM van het KPS voor de toekenning van bijzonder verlof. “Dat is de procedure. Er staat dus nergens geschreven dat ze dus ontslag moeten nemen. Trouwens de gronden voor ontslag zijn ook duidelijk in artikel 69 van de Personeelswet limitatief genoemd. Wanneer je dus gekozen wordt en wordt geïnstalleerd, dan is het wel denkbaar dat je ontslag zou moeten nemen, omdat het Politiehandvest duidelijk aangeeft dat je als politieambtenaar geen nevenambt, beroep of bedrijf zou mogen uitvoeren”, aldus de SPB-woordvoerder. In de huidige samenstelling van het parlement, hebben Krishna Mathoera, Keshopersad Gangaram Panday en Roche Hopkinson gebruik gemaakt van deze regeling.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: