Groep Trinidadianen gestrand in Suriname

Een groep onderdanen van Trinidad en Tobago die nu in Suriname is gestrand nadat dit land op zondag zijn grenzen heeft gesloten in een poging om ook daar het Coronavirus onder controle te krijgen, kan op geen enkele manier terug naar huis. Rishi Ramkissoon, één van de meer dan 30 mensen die vastzitten in Suriname, kreeg het teleurstellende bericht dat de regering hun vlucht naar huis niet goedkeurde. “We begrijpen het niet”, zei Ramkissoon. De 40-jarige, die in de professionele dienstensector werkt, zou aanvankelijk op zaterdag  21 maart naar huis terugkeren, de dag voordat de grenzen van het land op zondag werden gesloten. De groep, die bestaat uit onafhankelijke aannemers die werkzaam zijn in de olie- en gassector in Suriname, maakt zich nu zorgen over wat er van hen zal worden als ze niet naar huis kunnen terugkeren. “Wij zijn hier niet op vakantie. We kwamen op zakenreis en werkten in de olie- en gassector. Veel van ons hebben gezinnen en zijn hier voor onbepaalde tijd gestrand. Zelfs als we teruggaan, moeten we een periode van zelfquarantaine doorstaan, dat is ook al een lange tijd weg van onze gezinnen”, betoogde Ramkissoon. Hij zegt dat de groep bereid is om te voldoen aan de maatregelen die de regering vereist. Ramkissoon zegt dat geen van de 30 personen ziek is of symptomen van het Coronavirus heeft.

Er was wel een vlucht van Suriname Airways gepland om leeg naar T&T te vliegen om daar gestrande onderdanen op te halen, na toestemming van de T&T-regering, en hij vraagt zich af waarom de in Suriname gestrande T&T-onderdanen op die vlucht niet terug naar huis mochten vliegen. Een andere vlucht van Suriname Airways, die de toestemming van de T&T regering had gekregen om Surinamers op zondag terug te brengen naar hun land, werd geannuleerd nadat de hele bemanning van de vlucht ziek had gemeld. Ramkissoon beweert dat zij ook zonder succes geprobeerd te hebben om CAL naar Suriname te laten vliegen vanwege de gesloten grenzen. Suriname sloot zijn grenzen op 13 maart.

De groep steunt elkaar, maar velen maken zich zorgen over hoe ze zullen overleven in een langdurige situatie als hun geld opraakt. Ook is er angst onder hen omdat ze niet weten wat er zal gebeuren als ze te maken krijgen met een medische noodsituatie. “We weten niet wat we moeten doen, welke rechten we als vreemdelingen hebben om toegang te krijgen tot zorg als er iets zou gebeuren. Bovendien is er de taalbarrière,” zegt Ramkissoon.

Zonder af te geven op het land, zegt hij dat de gezondheidssector zeer “kansarm” is.

De minister van Nationale Veiligheid, Stuart Young, had echter al aangegeven dat de grenzen van het land zonder uitzonderingen gesloten zullen blijven. Het beste voor onderdanen die in andere landen zijn gestrand op dit moment is, dat ze blijven waar ze zijn. “Als we zeggen dat we onze grenzen hebben gesloten, hebben we onze grenzen gesloten. Ik blijf verzoeken krijgen van personen in het buitenland en die om vrijstellingen vragen, allerlei verzoeken. In dit stadium blijven onze grenzen gesloten”, zei Young.

“Wereldwijd gaan luchthavens dicht, sluiten havens en nemen landen het besluit om hun grenzen te sluiten. Het veiligste voor u in dit stadium is om te blijven waar u bent. De meest risicovolle plaatsen voor besmetting met het virus zijn volgens de medische experts internationale luchthavens, cruises en resorts.”

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: