GHFS noemt Milieu Raamwet stap vooruit

Monique Pool van Green Heritage Fund Suriname (GHFS) noemt de nieuwe Milieu Raamwet een stap vooruit. Een instituut dat nog moet worden opgericht en zal heten de Nationale Milieu Autoriteit (NMA) zal verantwoordelijk zijn voor het milieu in Suriname. Technische ondersteuning zal door het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (Nimos) worden gegeven, ook  het Natuurbeheer Instituut Suriname (NIS) zal ondersteunend zijn. Het NMA en het NIS zijn instituten die nog moeten worden opgericht.

Verschillende groepen goed informeren

“Ook al is de wet nu nog niet perfect, we hebben tenminste een wet”, laat Pool weten. “En op basis hiervan kan een flink aantal zaken gehandhaafd worden.” Ook de taken van het Nimos nemen toe door deze wet. Pool geeft ook aan tegen welke zaken het Nimos al die jaren heeft moeten aanhikken. “Vanwege de wetgeving die er niet was, had het Nimos een puur adviserende taak en op basis van deze wet hebben ze nu een mandaat.” Iets anders wat Pool in deze wet belangrijk vindt, is dat verschillende groeperingen nu van te voren worden ingelicht over de impact van bepaalde ontwikkelingen in hun leven. Dit geldt onder andere voor de Inheemsen, de Marrons en de gemeenschappen die leven rondom gebieden waar er grote industriële bedrijfsactiviteiten plaatsvinden. “Het is noodzakelijk dat mensen goed worden ingelicht en geconsulteerd over de effecten van het bouwen van fabrieken op hun leven en leefomgeving”, stelt Pool. De wet stelt ook dat de veroorzaker van milieuvervuiling daarvoor zal moeten betalen. Toch houdt Pool er rekening mee dat bij grote bedrijven de kans bestaat dat er voor deze categorie aparte wetgeving zal worden gemaakt. “Net zoals is gebeurd bij Newmont en Iamgold”, voegt de milieubeschermer eraan toe. Pool ziet echter het belang van deze wet in en merkt op dat we het moeten zien als een vertrekpunt. Ze wijst ook op het belang van de bepalingen over historische vervuiling in de Milieu Raamwet, die door DNA unaniem werd aangenomen. Wat precies met historische vervuiling echt juridisch kan worden aangepakt, zal nog moeten blijken, maar vorig jaar lieten verschillende milieuactivisten al hun kritische stem horen over de aanpak van de vervuiling die multinational Alcoa voor Suriname heeft achtergelaten.

De oprichter van GHFS spreekt de hoop uit dat de wet spoedig zal worden bekrachtigd, zodat het rechtskracht heeft. Want zolang dat nog niet is gebeurd, zal de wet in de praktijk nog geen verandering kunnen teweeg brengen in de dagelijkse realiteit.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: