Umar Taus (Veaps): “Ondernemers moeten manieren vinden om hoofd boven water te houden”

Umar Taus, voorzitter van de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (Veaps), zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat zijn vereniging niet per se moeite heeft met de nieuwe valutawet. “We hebben gesproken met de minister van LVV, en hij heeft ons gevraagd om een lijst samen te stellen van de inputs die nodig zijn voor de sector, en die zullen dan door de Centrale Bank gefinancierd worden. Wij zijn bezig die lijst samen te stellen, en als we tegen de officiële koers onze inputs kunnen krijgen, en de bureaucratie ons niet in de wielen rijdt, dan zien wij er geen probleem in. Want dan kunnen wij uit onze eigen valuta, dus de 60% die wij moeten overmaken naar de Centrale Bank, onze eigen inputs betalen tegen een goede koers. Zolang wij onze inputs kunnen krijgen tegen de Centrale Bank-koers, mag het geen enkel probleem zijn.”

Wel geeft hij aan dat de exporten nu onzeker zijn, en dat is wel een probleem. Taus vertelt aan Dagblad Suriname dat de KLM aanstaande zaterdag haar laatste vlucht uitvoert. De SLM wil graag helpen, maar die moet ook kijken naar de kosten. “Wij zijn dus in overleg, zodat de exporten kunnen doorgaan, dat de landbouwers niet gedupeerd worden en hun producten kwijt kunnen. Een significant deel van de productie gaat nu eenmaal naar Europa. Door de strengere regels daar, moeten de ondernemers heel veel aanpassingen doen aan productie, zodat die aan de kwaliteitseisen en de normen daar voldoen. Dat kost bijzonder veel geld, we hebben grote investeringen gepleegd, zoals bijvoorbeeld in onze verpakkingsafdelingen. Dat was 6 maanden geleden, en nu komt dit er bovenop. De exporteurs zitten ook met schulden. Toch blijven we concurrerend, want andere landen moeten diezelfde aanpassingen ook doen. De exporten zijn in elk geval niet afgenomen. We kijken ook uit naar markten in het Caribisch gebied. Zo hebben we contacten gelegd in Barbados, en de minister van LVV heeft daar hard aan meegewerkt. Als we ook van onze lokale luchtvaartmaatschappijen de medewerking krijgen, hebben we er zeker een afzetmarkt.”

Taus zegt ook dat vanwege de ontstane situatie met het Coronavirus, het speelveld ingrijpend veranderd is. “De SLM heeft nu ook te kampen met grote verliezen, dus als er bijvoorbeeld 2 keer per week exporten gedaan kunnen worden nu er toch geen passagiers vervoerd kunnen worden, dan is iedereen geholpen. De passagiersvliegtuigen kunnen tijdelijk omgebouwd worden tot vrachtvliegtuigen, de stoelen gaan dus eruit, en dan kan een vliegtuig dat normaal misschien een 10 tot 12 ton vervoert wel 40 ton kunnen doen als er geen passagiers zijn. Dan rest alleen nog dat bekeken wordt of ze ook op de terugreis weer cargo kunnen meenemen. Niemand heeft ooit in deze situatie gezeten, dus alle ondernemers moeten ook manieren vinden om het hoofd boven water te houden. Wij zullen dat ook moeten”, zegt Umar Taus.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: