Honderduizenden mondmaskers teruggehaald uit Nederlandse ziekenhuizen’

600.000 mondmaskers die de Nederlandse overheid heeft geïmporteerd uit China zijn kwalitatief niet goed. De maskers, van het veilig geachte type FFP2, brengen artsen en verpleegkundigen in gevaar, zo meldt de NOS na bevestiging van het ministerie van Volksgezondheid. Het ministerie was zaterdagavond niet direct bereikbaar voor vragen van het FD.

De maskers, de helft van een partij van 1,3 miljoen maskers, waren al verdeeld over ziekenhuizen, maar zijn nu afgekeurd door onderzoeksinstituut TNO. Ze passen niet goed om het gezicht of hebben membranen die niet goed functioneren, de hele fijne filters die virusdeeltjes moeten tegenhouden. Het ministerie van Volksgezondheid is een terugroepactie begonnen.

Verschillende ziekenhuizen namen zelf het initiatief de maskers te laten testen. Een betrokkene uit een ziekenhuis dat de maskers ontving stelt tegenover de NOS dat de maskers in zijn of haar ziekenhuis meteen na levering zijn afgekeurd. ‘Als die maskers niet goed afsluiten dan kunnen de virusdeeltjes er gewoon langs. Wij gebruiken ze niet. Dat is onveilig voor onze mensen.’ Of de maskers in andere ziekenhuizen wel zijn gebruikt is onbekend.

error: Kopiëren mag niet!