Somohardjo: ‘Deze week nog rechtszaak tegen Waidoe’

Voorzitter Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur (PL) is op verzoek van de Nickeriaanse structuren naar het rijstdistrict afgereisd voor een bespreking. De leden willen dat, in navolging op de rechtszaak die de partij heeft gewonnen tegen Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan, ook rechtsmaatregelen worden getroffen tegen overloper William Waidoe. De PL-leider had afgelopen zaterdag al op een persconferentie aangekondigd juridische mogelijkheden te bekijken tegen Waidoe, die zich inmiddels bij de Nationale Democratische Partij (NDP) heeft aangesloten. “Het volk is dus beschermd. Maar nu willen de Nickeriaanse structuren dat ook tegen Waidoe maatregelen moeten worden getroffen. En ik heb dit aan de advocaat voorgelegd. Die zal deze week een verzoekschrift indienen bij het gerechtshof”, laat Somohardjo weten. Hij zegt dat Waidoe wel naar de NDP is overgelopen nadat de coalitie de nieuwe Terugroepwet hadden goedgekeurd. Echter zegt de nieuwe Terugroepwet dat DNA-leden die in het openbaar bekend maken dat zij overstapt zijn naar een andere fractie teruggeroepen kunnen worden. Somohardjo merkt op dat Waidoe op 13 mei 2019 publiekelijk tijdens een openbare vergadering van De Nationale Assemblee, die live werd uitgezonden, heeft bekendgemaakt dat hij de fractie van de NDP gaat ondersteunen.

Waidoe nu zelf in gevecht met toppers NDP

Indien Waidoe met succes wordt teruggeroepen, gaat deze zetel naar Hariette Ramdien van de VHP. Zij kreeg 3342 stemmen in 2015, terwijl Waidoe 3038 stemmen kreeg. Dat er nog maar 2 maanden resten voordat verkiezingen worden gehouden, maakt voor de partij niet uit. Met de raadsman, Gerold Sewcharan, wordt nagegaan welke rechtsmaatregelen mogelijk zijn tegen Waidoe. “Eigenlijk is Waidoe voor ons een gepasseerd station. Hij is een ongecontroleerde satelliet en is nu in gevecht met toppers van de NDP zelf. Dus eigenlijk zijn we bevrijd van hem, maar het volk van Nickerie wil ook haar rechtsgevoel bevredigd hebben, wil ook het gevoel hebben dat zij beschermd is, zoals het geval is met het vonnis in de rechtszaak tegen Sapoen en Chitan”, aldus Somohardjo.

Sapoen en Chitan nog in bezit van pasjes DNA

Sapoen en Chitan moeten volgens een uitspraak van het Hof van Justitie hun zetel inleveren. Zij mogen geen handelingen meer verrichten als parlementariër en zich ook niet als zodanig voordoen, tegen een dwangsom van SRD 100.000 per keer dat zij het vonnis naast zich neerleggen. Volgens Somohardjo heeft hij informatie dat tot en met dinsdag beide heren nog in de groepsapp van DNA voorkwamen en ook in het bezit waren van de pasjes waarmee zij toegang hebben tot het gebouw van De Nationale Assemblee. Hij is continu in contact met de raadsman van de partij, Gerold Sewcharan, om dit soort zaken te verifiëren.

Onduidelijk of benoeming nieuwe leden nog haalbaar is

In de plaats van Sapoen moet Barkat Mohabali (VHP) toegelaten worden als volksvertegenwoordiger. De zetel van Chitan zal ingenomen worden door Prim Sardjoe (NPS). Het verlies van alle 3 zetels voor de PL blijft dus overeind. Of dat nog kan gebeuren met de werkdruk en de Coronacrisis in het land, moet nog blijken. Het parlement zal na 3 april op verkiezingsreces gaan, maar de begrotingen voor het dienstjaar 2020, waarin ook de kosten voor de verkiezingen van 25 mei zijn opgenomen, moeten ook nog behandeld worden.

FR

error: Kopiëren mag niet!