Luchtvervuiling neemt af door coronamaatregelen

Een neveneffect van de maatregelen om het coronavirus te bestrijden, is dat de lucht boven Nederland schoner wordt. Dat schrijft het KNMI op basis van een analyse van satellietmetingen uit 2019 en 2020. Op basis daarvan schat de organisatie dat de concentratie vervuilende stoffen in de lucht boven Nederland met 20% tot 60% is afgenomen.

Door de maatregelen die vanaf 16 maart zijn genomen is er in Nederland sprake van een sterke vermindering van weg- en vliegverkeer en industriële activiteit. Het gevolg is tijdelijk minder uitstoot van schadelijke stoffen, zoals koolstofdioxide en stikstofdioxide.

Eerder al werd boven China en Noord-Italië een sterke afname in luchtvervuiling gemeten. Ook in Parijs, Rome en Madrid is dit vastgesteld.

error: Kopiëren mag niet!