Sector APPS levert enorme bijdrage aan economie

Wij hebben hier enkele dagen terug enkele scherpe kanttekeningen geplaatst, welke de APSS jammer genoeg ervaren heeft als een aanval. Zo is het redactioneel artikel niet bedoeld, eerder als een aanmoediging om het marktaandeel in Suriname te vergroten. Surinaams kip wordt immers lekkerder geacht door veel Surinamers en de enige optie voor Surinamers met een bepaalde dieetverplichtingen vanuit hun religie. De kant van het verhaal van APPS is niet gehoord en dat kan mogelijk zo zijn. Deze ruimte willen wij daarom vandaag gebruiken om de volledige kant van het verhaal van de APSS aan de lezer kenbaar te maken, zoals door haar zelf is gepubliceerd. Wij citeren daarbij de vereniging. Als rechtgeaarde Surinamers die iedere dag hard werken om de ondernemingen in deze neergaande economische situatie het hoofd te kunne bieden, is het verregaand te suggereren dat de leden van de APSS het niet nauw neemt met de sector en daarbij de met de belangen van de eigen Surinamers. De sector levert een enorme bijdrage aan deze economie. Er is ook ondersteuning vanuit de samenleving die door de vereniging zeer wordt gewaardeerd. De APSS is een zeer gewaardeerde associatie welke ook verbonden is aan de Caribbean Poultry Association. De APSS is een associatie waaraan boerderijen, slachterijen, voerfabrikanten en kwekers in Suriname zijn aangesloten en die dagelijks elk vanuit hun eigen productie-entiteit hun bijdrage leveren aan dit land. Dit doet de APSS op een georganiseerde en geciviliseerde manier. De alsmaar stijgende koers in de afgelopen periode, heeft keihard haar tol geëist op de sector en ook alle lidbedrijven van de APSS. Het kweken van kippen is een proces welke doorlopen moet worden. De componenten zoals voer, medicamenten en kwekerijbenodigdheden zijn direct afhankelijk van de koers. De voerfabrikanten zijn door de invoer van hun grondstoffen grotendeels afhankelijk van de koers. De voerfabrikanten zijn voor de invoer van hun grondstoffen grotendeels zo niet compleet aangewezen op de cambio’s aangezien er vanuit de CBvS en de lokale banken geen ‘goedkope’ dollars beschikbaar zijn oor hen. Anderzijds zijn de bedrijven die niet in de productiesectoren zitten wel in aanmerking gekomen voor deze felbegeerde goedkope dollars van de overheid. De vereniging vraagt zich af hoe stimulerend onze overheid werkt maar haar eigen lokale producenten toe. Vermeldenswaard is dat de geïmporteerde kipdelen volgens de APSS tegen 0% invoerrechten binnen worden gebracht door bepaalde ondernemers, hetgeen een oneerlijke concurrentie kan worden beschouwd jegens de eigen kipproducenten. Onze Surinaamse producten zijn volgens de vereniging veelal lekkerder en gezonder. De APSS stelt met klem dat de prijzen nimmer zijn verdubbeld. Wat wel het geval is, is dat voor winkeliers de winstmarge op geïmporteerde kipdelen is gesteld op 11%, terwijl de winstmarge op lokaal geproduceerde kipdelen op 25% zit. De APSS heeft ook kennis genomen van het feit dat in het regeerbeleid van de overheid is opgenomen dat de lokale productie zal worden gestimuleerd. Bij de uitvoering van dit beleid in de praktijk wordt hier door de vereniging niets van gemerkt. De associatie met haar leden, willen de samenleving verzekeren dat zij wel in staat is de lokale markt volledig te voorzien van de eigen producten. Het een en ander moet ook gezien worden tegen de achtergrond dat er ook vanuit de overheid de nodige ‘ondersteuningsmaatregelen’ moeten worden gecreëerd.

De overheid heeft in een artikel verschenen in een online krant laten weten dat zij, voor het importeren van de basisgoederen een koers zal hanteren van 8.50 per USD. En hier vraagt de associatie zich meteen af als ook haar leden daarvoor in aanmerking zullen komen. Immers, indien de benodigde valuta voor de aankoop van de grondstoffen tegen een lagere kunnen worden ingekocht, zal de kostprijs van het eindproduct ook lager uitvallen en daarbij is een ieder gebaat in Suriname beweert de APSS. Met deze zijde van de APSS is de verduidelijking gebracht hoopt de APSS. De vereniging zal zich ten allen tijde inzetten voor de leden en gezamenlijk werken aan de nationale eiwitvoorziening in Suriname. Suriname voorwaarts is het devies van de vereniging.

Kip is de meest ideale eiwitoptie voor veel burgers in Suriname, het wordt graag in Suriname gegeten. De massa is lange tijd noodgedwongen afhankelijk geweest van de geïmporteerde kip, dat is nog steeds zo. We hopen dat we met zijn allen ertoe geraken dat vooral de Surinaamse kip en het ei, bereikbaar blijven en bereikbaarder worden. We wensen de APSS en haar leden veel succes toe in het dienen van de Surinaamse bevolking.      

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: