Jogi: “Vanaf 1980 hebben Bouterse en NDP alleen maar chaos in dit land gecreëerd”

De Hakrinbank, De Surinaamsche Bank, Finabank, Republic Bank, Godo en Surichange Bank hebben hun deuren op advies van De Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) gesloten. De directe reden is de afkondiging van de Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren, welke naar zeggen van de bankierssector grote ‘disruptieve’ negatieve impact op economische actoren heeft en veel schade zal toebrengen aan het bankwezen. De banken zijn bezig na te gaan welke juridische stappen ze kunnen ondernemen. “Vanaf 1980 tot vandaag hebben Desi Bouterse en zijn NDP alleen maar chaos in dit land gecreëerd. Deze wet is killing voor het land, volk en ondernemer. Ook die arme man gaat hierdoor pienaren wanneer goederen niet meer te vinden zullen zijn. Laat Bouterse niemand misleiden”, zegt VHP-parlementariër Mahinder Jogi aan Dagblad Suriname. De chaos bij het bankwezen en de andere sectoren was volgens hem verwachtbaar met deze gelegenheidswet. Jogi voert aan dat assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons als schuldige aangewezen moet worden voor deze ontstane ellende, omdat zij ervoor kon hebben gekozen om deze wet niet op de agenda te plaatsen. Nu is ondanks protest vanuit haast alle sectoren toch iets doorgedrukt dat verregaande gevolgen zal hebben. “Het laat mij denken aan de Amnestiewet uit 2012 die gaande de rit ook in de prullenbak is gegooid. Ook de Wet Rij- en Voertuigenbelasting is zonder goede voorbereiding aangenomen en het resultaat daarvan hebben wij gezien”, aldus de politicus. Hij ondersteunt de banken in de actie die zij hebben ondernomen. 

Zwarte markt zal weer bloeien

De regering is volgens Jogi de regie over het land kwijt. “Waarom zijn cambio’s in het leven geroepen? Omdat het land na de jaren tachtig zodanig vernietigd was, waardoor mensen toevlucht zochten om hun vreemde valuta te storten in het buitenland. De wisselkantoren, de zogenaamde straatwisselaars, ontstonden als zwarte markt en waren te vinden onder de Centrale Markt, de Maagdenstraat en de Jodenbreestraat. Toen heeft met geprobeerd om de zaak met succes te ordenen. Het was toenmalige Centrale Bank-governor Andre Telting die samen met de regering Venetiaan voor de nodige ordening zorgde door geldtransacties zichtbaar te maken via cambio’s. Hierdoor had het volk op een legale manier ingang om vreemd geld te verhandelen, kopen en verkopen. Tegelijkertijd werd een wet gemaakt waardoor burgers een valutarekening bij één van de lokale banken kon openen en geld daar veilig konden zetten. Daarmee was een einde gebracht aan die chaos van Bouterse uit de jaren tachtig. Nu zien we dat men terug gaat naar een situatie waar de burger geen geld meer mag kopen in een cambio. Waar gaat men het dan kopen? Bij de zwarte markt”, aldus Jogi.

Vicepresident sprak schaamteloos

Jogi zegt dat conform de grondwet het de taak van de regering is om have en goed van de burger te beschermen. “Dan komt de vicepresident nog schaamteloos zeggen: ‘het is jouw geld en wij komen er niet aan, maar je mag hem alleen gebruiken voor a,b,c en d’. Je bent dus niet vrij om je eigen geld dat je met bloed, zweet en tranen hebt verdiend, naar eigen inzichten aan te wenden. Dat is een enorme beperking. Dat betekent dat wij de rechtstaatsgedachte loslaten en gaan richting het communisme. In de jaren tachtig zagen wij ook dat door het deviezentekort er lege rekken in de winkels ontstonden. Dezelfde kant gaan wij nu weer op met de aanname van deze wet. De CBvS heeft niet genoeg geld. Anders zou de regering het geld van het volk toch niet stelen bij de lokale banken. Anders zou men niet weer bij Oppenheimer gaan lenen voor USD 125 miljoen”, zegt de VHP’er.

NDP-maties zullen dollars en euro’s krijgen

Het enorme valutatekort zal bij de importen voor verregaande gevolgen zorgen. Zo zal geselecteerd moeten welke goederen en producten prioriteit genieten bij de import. “Je krijgt dan los van die schaarste, ook enorm veel vriendjespolitiek. Maties die hangen bij de NDP zullen die dollars en euro’s krijgen en vooral voor een veel lagere koers. De hele handel- en productiesector zal in elkaar zakken. Wanneer de exporteur voorheen 100% van zijn deviezen mocht storten op zijn rekening, zal met deze nieuwe regeling 60% via de Centrale Bank en zal worden uitgekeerd in SRD door een door de CBvS vast te stellen tegenwaarde”, aldus Jogi.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: