Verdachte personen vrijgelaten mede vanwege dreiging Coronavirus

Twee manspersonen werden een week of tien dagen geleden door de politie aangehouden. Zij waren elkaar in de haren gevlogen vanwege een drugsdeal die verkeerd liep. Een van de geweldenaren hield een hoofdverwonding over aan de confrontatie. Een ruit van de auto van de ander moest het vergelden. Beide overtreders van de wet werden gearresteerd.

Op vrijevoeten gesteld

De rechtercommissaris gelaste voorlopige invrijheidsstelling. Dat houdt niet in, dat de strafzaak is afgedaan. Verdachte Boyke is van oordeel, dat zijn invrijheidstelling mede te maken heeft met de Coronavirusdreiging. Dat leidt hij af uit de woorden van het parketpersoneel. “Ik ben het slachtoffer die het meest geleden heeft van de geweldsuitbarsting. Maar de hoofdschuldige is ook op vrije voeten gesteld vanwege het Coronavirus. Ik heb begrepen, dat wij de verdere afhandeling van de zaak op vrije voeten mogen afwachten.”

De beslissing van de rechtercommissaris

Bij navraag in justitiële kring werd aangegeven, dat het zou kunnen dat justitiële autoriteiten, op basis van hun inzicht en bevoegdheid, met het in aanmerking nemen van het Coronavirus en ernst van het gepleegde feit en de omstandigheden waaronder het plaatsvond, kan beslissen voor het op vrije voeten stellen van verdachten. Arrestanten zijn in overbevolkte politiecellen een ‘sitting duck’ voor het virus dat niet discrimineert. Man, vrouw, jong, oud, dik, dun, knap, dom, duivel- en engelachtige, agent van politie, gevangenbewaarder en crimineel zijn doelwit.

De hele wereld in rep en roer

Het protocol van het parket, wordt in het licht van de virusdreiging, die de wereld als een dief in de nacht heeft overvallen gaandeweg bepaald aangepast. Het is geen eenvoudige zaak. Interdepartementale werkgroepen, meerdere instanties en deskundigen zijn betrokken bij deze levensgevaarlijke crossborder issue. Er wordt diepgaand over gedelibereerd. Nooit eerder is Suriname geplaatst voor een gezondheidsdreiging van dit kaliber. Niet alleen Suriname is aangetast, de hele wereld is en rep en roer. Het pad van het Coronavirus is onbekend, gevaarlijk, grillig en glad. Er wordt met de dag ingespeeld op de veranderende en verergerde situatie op planneet aarde, die zich  elke minuut van de dag voordoet.

HD

.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: