NPS wil vertrouwen na verkiezingen terugbrengen

‘Huidige regering heeft het land bankroet gemaakt’

Het financieel vraagstuk van het land is een van de belangrijkste zaken waarop de Nationale Partij Suriname (NPS) zich zal focussen wanneer zij regeermacht krijgt na de verkiezingen op 25 mei 2020. “Alles wat je doet, hangt, staat en valt met het financieel gebeuren in het land. De huidige regering heeft het land bankroet gemaakt”, zei partijvoorzitter Gregory Rusland aan journalisten kort na de inschrijving bij het Centraal Hoofdstembureau (CHS) afgelopen zaterdag. Hij verwees naar de discussie afgelopen vrijdag in het parlement, waar alles ging om de schuld te schuiven naar anderen. “Daar gaat het niet om. Men moet kijken naar wat het beleid is geweest de afgelopen jaren van de huidige NDP-regering, onder leiding van Bouterse, waarbij de regering teveel geld uitgaf, dan zij verdiende. Dan ga je natuurlijk tekorten krijgen. Men is enorme leningen gaan nemen om het land te draaien en de waardeloze projecten, die zogenaamd geïnitieerd zouden worden. Dan kunnen we noemen het treinproject, het cassaveproject, allemaal mislukkingen. Maar het geld is verdwenen. De NPS zal er op de eerste plaats ervoor moeten zorgen dat weer waardevast gewerkt wordt aan de SRD. Dat betekent dat je moet beginnen bij de Centrale Bank en het opbouwen van de reserves. Dat zal niet eenvoudig zijn, omdat al de inkomsten die Suriname in de komende twee jaren moet krijgen verpand zijn door deze regering. Maar wij zullen natuurlijk de weg vinden”, aldus Rusland.

Vertrouwen creëren van weleer

Vervolgens zal volgens de NPS’er ook het vertrouwen worden gecreëerd van  weleer. “Wanneer je een land wilt ontwikkelen, hoe ga je dat doen? Je moet niet wachten op giften en donaties. Je zult het zelf moeten doen. Dat betekent dat je ervoor zal moeten zorgen dat de investeringen in het land weer beginnen te komen. In 2010 had je de Alcoa hier. Wij hadden voorbereid ‘Newmont’ en ‘Iamgold’. Maar je hebt in die afgelopen 10 jaar niets gedaan aan de stimulering van de productiesector. Wij zullen direct moeten werken en er zal vertrouwen zijn. Als een foreign direct investor naar Suriname komt, gaat die kijken naar hoeveel kan ik deze regering vertrouwen die de leiding van het land heeft. Wij weten dat met de NPS in de leiding de buitenlandse instituten vertrouwen hebben, het buitenland vertrouwen heeft, maar ook de Surinaamse investeerders vertrouwen hebben. Iedereen die risico’s neemt, moet geld kunnen verdienen”, aldus Rusland.

Schulden consolideren

Met een enorme schuldenlast zal volgens Rusland over moeten worden gegaan naar het consolideren van de schulden. “Al die schulden. Meer dan 100 schulden die deze regering heeft gecreëerd, moeten allemaal op een rijtje gezet worden en je moet ze terugbrengen naar het minimaal aantal schulden met langere looptijden en lagere rentes. Dat kan wanneer je vertrouwen genereert als Suriname. Dat kan met de NPS. Zo hou je per maand en per jaar meer geld over dan we op dit moment hebben. Als je meer held over hebt, moet je dan gaan herinvesteren.  Dus de focus zal moeten zijn op het verhogen van de verdiencapaciteit en alle faciliteiten creëren voor investeerders om hun geld te brengen naar Suriname om te investeren”, aldus Rusland.

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: