Kleermaker: ‘Zonder landbouw en veeteelt zou ik het niet overleven’

Het is geen gemakkelijk werk om anno 2020 nog het beroep van kleermaker uit te oefenen. “Met de komst van de goedkopere importkleding vanuit landen als China en India hebben wij de afgelopen jaren zwaar moeten lijden. Het is heel zelden dat personen nog bij de kleermaker gaan om kledingstukken naar keus en op maat te laten maken. Vaak krijgen wij werk waar een bloesje, hemd of broek gestikt of versteld moet worden. Ik krijg vaak nog wel opdrachten om uniformen voor verplegers, opkomende verplegers en kantoorpakken te maken”, zegt kleermaker Sanjay aan de krant. Hij vertelt dat hij dit beroep al langer dan tien jaren samen met zijn vrouw uitoefent en altijd het hoofd boven water heeft weten te houden.

Met het economisch beleid van de afgelopen vijf jaren en nu nog een omhoogvliegende wisselkoers stond hij op het punt de zaak voorgoed te sluiten en zich meer te gaan focussen op landbouw en veeteelt. “Het is landbouw en veeteelt die ervoor hebben gezorgd dat ik al die jaren heb kunnen overleven. Maar ook die sectoren hebben nu hun problemen. De stijgende prijzen voor mest en andere landbouwproducten kon ik nog met veel moeite overbruggen door hier en daar te besparen en te lenen. Nu bestaat de kans dat deze sector helemaal dood zal gaan met de maatregelen die de regering getroffen heeft met de uitbraak van het Coronavirus. Uit het land vertrekken is ook niet mogelijk en aan een ander alternatief komen, lijkt mij ook moeilijk te zijn”, zegt Sanjay.

“Ik ontwerp mijn kleding zelf en het stikwerk doe ik ook. Nadat ik gemerkt heb dat ik een goed product geleverd heb, verkoop ik ze net voor mijn huis in mijn kledingzaak, maar dat is deze dagen ook achteruitgegaan”, zegt een andere kleermaker/ondernemer. “Ik doe ook aan pedicuren en manicuren, maar dat loopt de laatste dagen ook stroef. Veel mensen nemen de kans niet dat mensen hun aanraken of dat zij in contact komen met anderen. Ondanks het gebruiken van een mondkap en mijn handschoenen geven zij aan dat zij voorlopig geen afspraak willen maken voor een behandeling. Dat duwt mij nu verder in de zorgen”, aldus de ondernemer.

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: