Valutawet reeds bekrachtigd, onduidelijkheid over afkondiging 

Uit betrouwbare bron verneemt Dagblad Suriname dat in vergadering tussen de vier grote banken met de President op diens kabinet partijen tot een vergelijk zijn gekomen met betrekking tot de nieuwe valuta-wet. De banken hebben hun voorstellen gedaan, waar de President voor open zei te staan, en hij gaf ook aan dat de ruimte nog altijd bestaat de wet te amenderen/aan te passen. Ook hebben volgens onze bron de banken de mogelijkheid een nieuw concept te presenteren aan DNA hieromtrent.

Dat de wet al getekend/bekrachtigd is, is bekend, maar of het ook reeds afgekondigd is, is niet geheel duidelijk. Afspraak was volgens onze bron dat de afkondiging aangehouden zou worden, en dat de voorstellen van de banken zouden worden afgewacht.

Ook zou het zo zijn dat de CBvS de leiding zou nemen in deze kwestie en als bemiddelaar fungeren tussen de banken en de regering/het ministerie van Financien in de nieuwe voorstellen om de wet aan te passen. Ten aanzien van de toezichthouder zoals genoemd in de wet bestaat ook nog veel onduidelijkheid bij de banken, alleen is dit nog niet goed aan de orde geweest. 

In grote lijnen zijn partijen het naar verluidt wel eens over het onder controle krijgen van de cambio’s, het NRI systeem dat men nastreeft en het cash en giraal verkeer, daarover bestaat kennelijk wel enige concensus. De scherpe controle en het genoemd toezicht zou vooral gericht zijn op de cambio’s. 

Intussen heeft ons het droevig bericht bereikt dat algemeen direkteur Sean Husain van de Republic Bank is komen te overlijden als gevolg van een hartaanval. Sean Husain nam ook deel aan de gesprekken vanmorgen op het kabinet. Dagblad Suriname condoleert de familie en de gemeenschap.

error: Kopiëren mag niet!