Swap deal met China moet importen veiligstellen

De regering is voornemens met de Centrale Bank van Suriname (CBvS) om de tafel te gaan zitten. De bedoeling is na te gaan hoe alle importen uit China via een swap deal kunnen worden veiliggesteld. 

Volgens minister Gillmore Hoefdraad van Financiën maken de importen uit China maandelijks 30% uit van onze totale importen. De regering wil deze importen veiligstellen door zoveel mogelijk gebruik te maken van de in 2015 getekende en begin 2019 verlengde swap deal. Deze overeenkomst stelt Suriname in staat om importen uit dat land te kunnen krijgen. 

Het is een van de maatregelen die de regering wil treffen als antwoord op de grote vraag naar dollars op de markt. In de afgelopen dagen zijn reeds gesprekken gevoerd met de staatsbanken SPSB en de VCB en ondernemer Chotelal. Hij zal via een redelijke koers dollars ter beschikking stellen aan importeurs, die deze valuta in ruil voor SRD’s kunnen betrekken bij de staatsbanken.

Minister Hoefdraad meent dat deze twee stappen en het afkondigen van de Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren zeker tot wat meer rust op de valutamarkt zullen leiden.

error: Kopiëren mag niet!