Sluiting buurtwinkels maakt leven moeilijker

In een tijd waarin mensen zoveel als mogelijk thuis moeten blijven, moet de buurtwinkel dan vooral openblijven. Tijdens een gesprek met de krant wordt door verschillende burgers aangegeven dat zij heel goed nadenken alvorens zij uit huis gaan. “Het neemt toch een tijd om de goederen die ik nodig heb op een rij te zetten voor ik mijn inkopen ga doen. Dan nog moet ik naar andere ver gelegen winkels gaan, want de meeste buurtwinkels hebben hun deuren nog steeds op slot. Maar er zijn ook anderen die ervoor kiezen om thuis te blijven. Als voorzorg doe ik mijn mondkapje op en trek mijn handschoenen aan”, zegt een burger.  

In een gesprek gaf een andere burger aan dat zij liever binnenshuis blijft. “Ik heb al mijn boodschappen van tevoren gedaan. Mijn voorraad zit vol en het is ook voor mij gemakkelijk gemaakt om van huis uit te werken. Ik vind het wel jammer dat ik mijn oma niet kan bezoeken. Maar telefonisch, waaronder via WhatsApp komen wij wel in contact”, benadrukt zij.  Doordat de meeste buurtwinkels gesloten zijn, wordt het steeds moeilijker voor de burger. Zij geven aan dat zij langere afstanden moeten afleggen om hun boodschappen te doen en het risico zo ook groot is om het virus te krijgen. “Ik ken de buurt niet. Waar ik soms stop om mijn inkopen te doen en de producten aan te raken met de blote hand, doe ik nu liever ook niet. Ik doe mijn handschoenen aan en zet mijn mondkap op om extra veilig te zijn. Je weet niet wie het aangeraakt heeft.”

Tijdens gesprekken met winkeleigenaren, die ervoor kiezen om hun deuren nog open te doen, werd aangegeven dat zij een grote kans nemen om klanten te helpen. Om extra veilig te zijn, gaan zij in de middag open of om de ene dag.  “De hele dag openstaan is niet nodig, alhoewel ik meer inkomsten kan hebben en veel meer klanten trek”, zegt een winkeleigenaar. De meeste goederen die volgens de winkeliers door de mensen gekocht worden, zijn onder andere 5 kg rijst van SRD 45 of 10 kg rijst SRD 90, een liter olie van SRD 19,85, een pakje brood, melk en een pakje bout van SRD 25. “Zo gauw de mensen op de hoogte zijn van de openingstijden, komen zij kopen wat zij dagelijks nodig hebben. Maar dat men veel spullen in één keer koopt is niet meer te merken”, aldus de winkeleigenaar.  

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: