Ondernemers woest op behandeling door minister Tsang

‘Het wordt steeds slechter en slechter’

HI&T-minister Stephen Tsang

“Als ondernemer is het al meer dan 10 jaren dat ik zie dat het niet goed gaat. Het wordt steeds slechter en slechter. Het gaat erger worden”, zegt een ondernemer in gesprek met Dagblad Suriname. Volgens de ondernemer heeft minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) ‘het gewoon gehouden voor alle Chinezen’. “Het ging om melk, Nutrilon, en de winstmarge was iets van SRD 0,80. Dus hebben dan alle Chinezen zich gebundeld en gezegd: ‘we sluiten dan alle winkels’. Het is al vanaf eergisteren (woensdag, red.) dat de meeste bedrijven al zijn gesloten en ze niet opengaan. Vergunningen worden ingetrokken”, zegt de ondernemer. Hij stelt nu de verantwoordelijkheid te hebben over ongeveer 60 tot 70 personeelsleden en het ook heel erg hard te voelen. “Ik moet kijken hoe ik mijn personeel moet regelen en zelf ook moet overleven. Ik zit ook in een vereniging met veel winkeliers en ik zie hoeveel mensen klagen, maar niemand zegt iets. De kleine bedrijven gaan gewoon sluiten. De grote gaan het overleven, maar de mensen die hypotheken hebben bij de banken gaan nog meer problemen krijgen. Ik zit gewoon te surviven en kijken met welke ideetjes ik kan komen. Maar veel ondernemers gaan nu sluiten. Een hamburger met patat zal binnenkort SRD 65 of zelfs SRD 70 kosten”, aldus de ondernemer. In vergelijking met 10 jaar terug, is zijn omzet met 75% gedaald.

Valutaconversie wakkert vrees verder aan

Een andere grote vrees bij de ondernemers is de valutaconversie van vreemde valutategoeden naar SRD, die met de Wet Toezicht Geldtransactiekantoren mogelijk zal worden gemaakt. Ook de bankinstellingen proberen zich te beschermen door middel van artikel 34 van de nieuwe uniforme algemene bankvoorwaarden. Hierin is geregeld dat valutaconversie mogelijk is wanneer een desbetreffende wet in het leven wordt geroepen. “Wanneer dat gebeurt, gaat een klein deel wel lachen met een koers van 1 op SRD 9,50, mensen die huis- en winkelhuur moeten betalen. Maar in realiteit is de dollarkoers nu al op 1 op de SRD 15 of SRD 16. Aan de ene kant is het ook niet eerlijk dat mensen die al jaren hebben gespaard, nu niet aan hun eigen dollars kunnen komen. Je kon het al heel beperkt opnemen en nu ga je horen dat je het in SRD gaat krijgen”, aldus de ondernemer. Hij stelt dat tot nu toe niemand van de regering duidelijk heeft kunnen aangeven waar de USD 200 miljoen van de gestolen kasreserves naar toe is gegaan. Nu wordt gemakkelijk een monopoliespelletje met de eigenaren van het geld gespeeld door zichzelf te dekken en de bankcliënten zogenaamd te compenseren met SRD’s.

‘Mensen gaan meer stelen’

De ondernemer vindt dat Surinamers te slap zijn. Indien een ander land zo een desastreus economisch beleid had meegemaakt, dan waren de leiders allang hard aangepakt. “Surinamers zijn bange mensen. We leven nog goed eigenlijk in dit land. Kijk naar Venezuela, Frans-Guyana, in Hong Kong gaan de mensen nog steeds de straat op om de regering naar huis te sturen. In Suriname klaagt men even en morgen hebben ze weer feest en gaan ze naar huis.” Met de stijgende koers en de verslechtering in het land verwacht hij binnenkort een toename van de criminaliteit, waaronder roofovervallen op winkeliers en andere ondernemers. “Mensen gaan meer stelen, want ze hebben geen geld. Het was midden van de maand en de kleine man zit zonder geld. Bedrijven zijn gesloten, dus ze gaan nu roven”, aldus de ondernemer.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: