Kabinet Nederland kondigt nieuwe maatregelen aan

Alle samenkomsten van mensen in Nederland worden vanaf vanavond tot 1 juni verboden. Er geldt geen ondergrens meer van 100 personen. Burgemeesters kunnen ervoor kiezen deze maatregel in hun gemeentes te gaan handhaven. Ze kunnen middels noodverordeningen bijvoorbeeld gemakkelijker winkels, parken, speeltuinen of stranden afsluiten.

Houden mensen zich niet aan de regels – als blijkt dat drie of meer personen niet anderhalve meter afstand tot elkaar houden en geen gezin zijn – dan zullen ‘forse boetes’ worden uitgedeeld. Het gaat om circa €400 euro per persoon en ‘€3000 tot €4000 euro voor bedrijven’, aldus minister Grapperhaus van Justitie.

Dat zijn de maatregelen die het kabinet zojuist heeft aangekondigd in de strijd tegen het coronavirus.

Sinds een week moeten Nederlanders 1,5 meter afstand houden, zei premier Rutte tijdens de persconferentie na het crisisoverleg van vandaag. Veruit de meesten mensen houden zich daar volgens hem aan. Dat prees hij, maar hij sprak ook zijn zorgen uit over onder meer de overvolle stranden en parken en de ‘schijt aan corona’-feestjes. Minister Grapperhaus voegde daaraan toe dat dit ‘echt asociaal’ is en dat deze laconieke houding levens kost.

Gezondheidsminister De Jonge zei dat alle maatregelen erop gericht zijn ‘de zorg in de benen te houden’, en om kwetsbaren en ouderen te beschermen. Daartoe werd nog een regel toegevoegd: als één gezinslid koorts heeft, blijft het hele gezin thuis.

%d bloggers liken dit: