Hoe vaak maak jij je mobiel schoon?

Met het huidige Coronavirus kan je niet voorzichtig genoeg zijn. Dagelijks horen we dat handen schudden de meest voorkomende manier is om bacteriën en virussen over te dragen. Vandaar dat er extra richtlijnen worden gegeven om regelmatig de handen te ontsmetten. Er wordt zelfs geadviseerd door het ministerie van Volksgezondheid, om te vermijden elkaar de hand te geven in deze tijd. Toch zijn er ook andere vormen van overdracht van bacteriën en virussen. De mobiele telefoon is in iedere stad en district ingeburgerd. Kinderen kunnen tegenwoordig al ‘appen’ nog voordat ze het alfabet kennen. En de vraag is of bacteriën en virussen via de mobiele telefoon overdraagbaar zijn. Uit een buitenlands onderzoek blijkt dat personen hun telefoon dagelijks 3000 keer per dag aanraken en bevat een toestel gemiddeld 17.000 bacteriën.

Volgens het RIVM in Nederland wordt 80% van de veel voorkomende infecties uitgewisseld via onze handen. Wanneer na het handen schudden de telefoon vastgepakt wordt, klampen de virussen zich aan je mobiele telefoon vast. Het gevolg is dat de virussen dicht bij de ogen en mond komen als je belt. Vandaar dat het advies van infectiedeskundigen is om je telefoon regelmatig schoon te maken. Het desinfecteren van je mobiele telefoon is niet ingewikkeld.

Lekker bellen en appen op de wc
Allereerst wordt erop gewezen dat het gebruik van mobiele telefoons op het toilet de kans vergroot dat de E. Coli- bacterie zich op jouw mobiel nestelt. Deze poep-bacterie komt op mobiele telefoons terecht bij het doortrekken van de wc, maar ook wanneer men vergeet de handen te wassen na een wc-bezoek. De deskundigen wijzen erop dat als de telefoon viezigheid en virussen bevat, het voor andere organismen, waaronder het Coronavirus, gemakkelijker wordt om zich te hechten aan de oppervlakte van je telefoontoestel. In Groot-Brittannië geven artsen het advies om bij iedere keer dat mensen hun handen wassen ook met alcoholdoekjes hun mobiele telefoon te reinigen. Met alcoholdoekjes worden namelijk 99 procent van de bacteriën gedood. Voedseltechnoloog Ricky Stutgard zegt dat zo een Coronavirus enkele uren en soms wel enkele dagen in leven kan blijven. Op dit moment zijn er verschillende lezingen over de levensduur van het virus aan oppervlakten van materialen, maar vaststaat dat het enkele uren leeft. In die tussentijd hebben de meeste personen onbewust hun handen al diverse malen naar hun gezicht gebracht. Dat is geen rocket science maar een normale menselijke gewoonte.

Schoonmaken mobiel

Door je mobiel regelmatig schoon te maken, verklein je de kans op besmetting aanzienlijk. Dit doe je door elke dag de telefoon te ontsmetten. Om krassen te voorkomen worden eerst het stof en ander vuil verwijderd.

Het advies is om met microfiberdoekjes en de juiste reinigingsmiddelen het toestel schoon te maken. Voor het scherm en de behuizing wordt geadviseerd om rubbing alcohol of een antibacteriële spray te gebruiken. Het is belangrijk om geen agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken, aangezien deze de laag op sommige schermen kan beschadigen. Handgels worden afgeraden door de vette bestanddelen, waar virussen zich aan hechten.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: