Corona en het gespuis in Suriname

Het ongure volk van Suriname is een risicogroep die meer dan andere segmenten binnen de samenleving een leefpatroon heeft, die in hoge mate blootstelt aan ziekte, besmetting en het overdragen van ziektekiemen binnen de samenleving. Uit verzamelde informatie blijkt dat alcohol- en drugsverslaafden, dak- en thuislozen en ander tuig niet of onvoldoende betrokken zijn bij het keren van het Corona-gevaar. Hun onbezorgdheid komt niet alleen vanwege de benevelde toestand waarin zij verkeren. Hun verstandelijk en geestelijk vermogen is aangetast. Over het algemeen voelen zij de dreiging aan, want ze zijn niet allemaal gek. Niet vergeten moet worden dat onder het zwerversvolk zich ook geschoolden bevinden.

Met alcohol en drugs in de man is de wijsheid in de kan

Een zwerver die uit de gegoede kring afkomstig is, maar aan lagerwal is geraakt, werd de vraag gesteld of het Coronavirus hem vrees inboezemt? “Wat kan azijn zuurder maken.” Deskundigen geven aan dat vanwege de verslaving deze personen zonder remmen komen te verkeren. “In nuchtere toestand zouden zij zich minder als waaghalzen gedragen. Met alcohol en drugs in de man, is wijsheid in de kan.”

De zakdoek van de koning

Wat het volk, zogenaamde “arme mensen”, weggooit neemt de koning mee. Rara wat is dat?  Dit was een raadsel die frater Orantus, meer bekend als Tori, een klas van de Paulusschool in de jaren ‘60 voorhield. De klas achter de St. Petrus en Paulus Kathedraal gaf graman-oso, (gaf het op). Genietend van zijn spitsvondigheid verklaarde Tori met een lach op zijn gezicht: “Als arme mensen hun neus snuiten, drukken zij met een vinger een neusgat dicht om meer pressie te zetten om de rennende of verstopte neus uit te blazen in de atmosfeer. De koning en de elite snuiten hun neus in een zakdoek, stoppen die in hun zak en nemen het mee naar huis.”

Tissues en toiletpapier

De tijden zijn veranderd, zakdoeken raken uit de mode. Tissues hebben hun intrede gedaan. Deze worden na het snuiten van de neus, in afvalzakken of in een vuilniston gedeponeerd of gewoon langs de wegen gegooid van waaruit zij zich als zwerfvuil verplaatsen en de samenleving letterlijk en figuurlijk verzieken. Gestel dat dat een door Covid-19 aangetaste persoon zijn tissue plaatst in één van de weinige afvaltonnen in de stad waarin zwervers wroeten? Zo wordt het Coronavirus verder gelanceerd. Het wereldwijd hamsteren van toiletpapier zou onbewust veroorzaakt kunnen zijn, doordat de mens het Coronavirus vergelijkt met griep, een rennende neus en verkoudheid.

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: