Al-Khemia Foundation vervaardigt lokaal mondkapjes tegen Coronavirus

De Surinaamse Al-Khemia Foundation (AKF) is begonnen met de productie van lokaal vervaardigde mondkapjes tegen het Coronavirus.  De maskers zijn in Suriname gemaakt en moeten de grote vraag en hoge prijzen helpen drukken. Voor lopende op de productie, welke 16 maart zijn begonnen, was er een ontwikkelingstraject van 2 weken. De juiste materialen, vormgeving, filtertype en doorlaatbaarheid moesten worden getest. Dit is gebeurd door het bedrijf Bux Engineering. Dit geeft AKF-voorzitter ingenieur Anwar Alibux te kennen aan Dagblad Suriname. Het masker met modelnaam “Type-2” is geheel synthetisch, herbruikbaar en wasbaar. Dit moet ervoor zorgen dat de gebruiker/burger tot 10 maal langer gebruik kan maken van het masker. Het masker kan met een beetje bleekmiddel worden gereinigd en is in 20 minuten zon al droog voor gebruik.  Het komt met instructies voorgoed en verantwoordelijk gebruik.

Donatie aan VHP

AKF heeft onlangs 60 maskers overhandigd aan VHP-voorzitter Chan Santokhi.  De gift is onderdeel van een donatieprogramma van Al-Khemia. Voor elke 4 maskers die worden geproduceerd, wordt 1 geven aan een organisatie die gevoelig is voor het Coronavirus of kritisch is voor het land.  Santokhi merkte op dat hij erg is ingenomen met deze bijdrage en dat de productie moet worden opgevoerd, zodat basisbescherming weer betaalbaar wordt voor de gewone burgers. De VHP was er vroeg bij om China te helpen bij hun epidemie in Wuhan. Volgens de voorzitter van de VHP kan de coronaepidemie alleen worden tegengehouden als alle Surinamers goed samenwerken. De maskers zullen worden verdeeld

Niet alle maskers zijn geschikt

De laatste week zijn er verschillende burgers gekomen met huisgemaakte maskers om te voorzien in de nood vraag aan mondkapjes. “Al je niks hebt dan is alles welkom. Een beetje bescherming is beter dan geen bescherming. Maar we moeten voorzichtig zijn met maskers van lappen stof of kleding. Deze zijn geheel ongeschikt tegen het Coronavirus. Ze houden het virus lang vast, absorberen zweet en zijn moeilijker om schoon te maken”, stelt Alibux. Er moet een clean room worden gebruikt voor maskerproductie met strenge hygiëneregels. Ook de dure chirurgische maskers van blauwe stof of papier zijn verre van ideaal. Dat zijn bloedspatmaskers. Deze moesten in China al snel worden vervangen voor de piek van hun epidemie. Dit masker is het meest verkrijgbaar, omdat andere landen er minder gebruik van maken, geeft Alibux aan.

Belang maskers

Sommige mensen denken nog dat maskers zijn bedoeld voor zieke mensen en dat het geen zin heeft voor gezonde mensen. Dit is wat de WHO ons vertelt, omdat er een ernstig tekort aan maskers was voor gezondheidsmedewerkers. Alibux zegt dat sinds 16 maart het wetenschappelijk bewezen is dat Covid19 zich asymptomatisch verspreidt. Dit betekent dat een zieke persoon het virus al dagen kan zitten verspreiden zonder dat men symptomen heeft van griep of verkoudheid.  Nu is bekend dat het virus tot 3 dagen kan leven op stainless steel oppervlakte en 1 volle dag op karton of papier. Minstens 10% van alle Coronapatiënten is op deze wijze ziek geworden. Een masker zou velen toch hebben geholpen. Handen wassen is nog steeds onze nummer 1 prioriteit, gevolgd door afstand te houden van elkaar. Sanitizer en mondkapjes zijn voor mensen die ‘zelfquarantaine’ niet kunnen veroorloven.

We moeten elkaar helpen

Alibux zegt dat ‘no work – o pay’ standaard is voor vele Surinamers. Met de economische crisis hebben mensen niet genoeg geld om een maand thuis te zitten. “We moeten elkaar helpen. Ik ben optimistisch dat gaat blijken dat warmere landen minder snel het Coronavirus verspreiden. Gekoppeld met onze lage bevolkingsdichtheid moeten we een goede kans maken. Maar ik adviseer toch om te blijven voorbereiden”, aldus Alibux.

SAM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: