Rafiek Sheoradjpanday: “Winstgevendheid van banken is vrij beperkt”

In de samenleving leeft het idee dat banken veel geld maken. Volgens Rafiek Sheoradjpanday, bestuurslid van de Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) tevens directeur van Hakrinbank NV, is dat niet het geval. In het radioprogramma Kal Aaj Aur Kal (KAAK) van 14 maart liet hij weten dat de winstgevendheid van banken vrij beperkt is en dat het onder andere te maken heeft met de kasreserve. Bij de kasreserve mogen banken dit geld niet aanwenden voor bijvoorbeeld kredietdoeleinden. Bij de SRD bedraagt de kasreserve 35%. “Dus 35% van de middelen die we aantrekken, mogen we niet uitzetten in kredieten. Als ik kijk naar de winstgevendheid van banken, is dat vrij beperkt. Voor de banken in Suriname is dat gemiddeld ongeveer 1%. Dit is de winst die we uiteindelijk overhouden”, benadrukt Sheoradjpanday.

“Dat is 1% ten opzichte van hoeveel miljoenen?”, volgde de opmerking van de presentator van KAAK, Faried Pierkhan. In eerste instantie lijkt 1% heel weinig, maar wat de geldelijke waarde daarvan is gaf Sheoradjpanday niet te kennen. “We zijn afhankelijk van hoe groot die economie is en de markt in Suriname is klein. Als je de lokale banken vergelijkt, stellen we regionaal heel weinig voor”, luidde het antwoord van Sheoradjpanday. “Wat naar zijn mening erbij komt kijken, is dat een hoog kasreservepercentage (geparkeerd geld) betekent dat de rente ook hoger wordt. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) beïnvloedt met het kasreservepercentage hoeveel geld er in omloop komt. Er is dan minder beschikbaar bij banken om uit te lenen. Wat je ook krijgt, is dat door de hogere rentestand je een situatie krijgt dat minder investeringsprojecten haalbaar worden. Bij een lagere kasreserve heb je een lager rentetarief”, aldus Sheoradjpanday.

KSR

error: Kopiëren mag niet!