Banken ontstemd over nieuwe wet

In gesprek met algemeen directeur Rafiek Sheoradj Panday van de Hakrinbank, zegt hij aan Dagblad Suriname dat de banken inderdaad in overleg zijn over hoe om te gaan met de Wet controle Valutaverkeer en Transactiekantoren.

Het proces van indiening van de wet heeft het bankwezen ernstig overvallen omdat het heel ingrijpende maatregelen, die invloed hebben op het totale betalingsverkeer in Suriname, bevat. 

Het getuigt zeker niet van goed bestuur om zulke verregaande maatregelen te nemen zonder gedegen overleg met de primaire actoren en belanghebbenden. De banken zijn primair betrokken bij het betalingsverkeer in Suriname, en los van de bevoegdheid van de DNA om wetten te initiëren en mede goed te keuren, zou het van goed fatsoen getuigen om met de primaire actoren overleg te voeren voordat je zulke drastische maatregelen treft. Dit is ronduit onbehoorlijk bestuur volgens Dhr Sheoradj Panday. “De banken moeten nu goed bekijken wat de wetten inhouden, hoe ze geïnterpreteerd moeten worden, wat voor gevolgen of implicaties ze kunnen hebben voor de cliënten, en hoe daarmee om te gaan. Dit zorgt voor een mogelijk stuk onbehoorlijke impact. 

Inhoudelijk zal de bankiersvereniging beslissingen nemen en een antwoord klaar hebben, maar het proces getuigt in elk geval van onbehoorlijk bestuur. Deze zaak regardeert het hele bankwezen, maar ook de hele gemeenschap. Uit goede bron verneemt Dagblad Suriname dat vanwege de ontstane situatie zelfs sluiting overwegen. Ook de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven en de cambiohouders zijn erg overvallen met de initiatiefwet en overwegen maatregelen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: