Nederland laat maximumprijzen voor geneesmiddelen los

Om tekorten aan geneesmiddelen te voorkomen laat minister Hugo de Jonge het stelsel van maximumprijzen los. Dat heeft hij vrijdag in een brief aan de Kamer laten weten. De Jonge schrijft dat er nu nog geen tekorten zijn, maar dat die er in de toekomst mogelijk wel kunnen komen. Een wettelijke maximumprijs zou de beschikbaarheid dan in de weg kunnen zitten. De afgelopen jaren was de inkoop van geneesmiddelen tegen een scherpe prijs, juist een van de speerpunten van het ministerie.

Verder meldt de minister dat het aantal intensive-care bedden voor corona-patiënten is opgeschroefd. In totaal zijn nu circa 575 bedden beschikbaar voor patiënten die zeer ernstig lijden aan het coronavirus. Ziekenhuizen proberen het aantal bedden voor corona-patiënten op te voeren tot 925 plekken. Onder meer door operatiekamers met een mogelijkheid om te beademen hiervoor in te zetten. Ook daarna wordt verder opgeschaald.

Verder laat ook de minister weten dat veel bedrijven mondkapjes hebben aangeboden. De minister heeft hierdoor 200.000 mondkapjes kunnen verdelen zorginstellingen. Hij laat wel weten dat veel aanbiedingen op niets uitlopen. Sommige ondernemers vragen woekerprijzen of bieden niet de juiste kwaliteit.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: