Somohardjo plaatst gezondheid volk op eerste plaats

‘De overwinning ga je niet halen met een dode stoet’

Paul Somohardjo, parlementariër en voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), heeft er geen moeite mee indien de verkiezingen van 25 mei 2020 vanwege algemene gezondheidsvoorzorg moeten worden verschoven. Zijn fractie zal hiervoor pas quorum verlenen in De Nationale Assemblee (DNA) indien de zittingstermijn van de huidige parlementariërs niet verlengd wordt dan de huidige 5 jaren en er een interim crisiskabinet komt, dat zich zal concentreren op de gezondheidszorg in het bijzonder, waaronder de bestrijding van het Coronavirus. “Dus niet een interim-kabinet, dat leningen gaat blijven zoeken om Suriname verder te verkopen. Voor mij is gezondheid priority number one. Als de verkiezingen verschoven moeten worden, dan kunnen niet de minister van Binnenlandse Zaken of de president dat bepalen. Het wordt bepaald door het volk. Het volk wordt vertegenwoordigd in het parlement. Daar heb je tweederde meerderheid voor nodig. Nu hebben zij (NDP, red.) 26 zetels. Met de 3 verraders van ons, de 2 van de BEP en eventueel het parlementslid van Palu komen zij op 32 zetels. Dus dan hebben ze dan nog de leden van de oppositie nodig. Als wij dan moeten meewerken in belang van de volksgezondheid, dan zijn dat onze voorwaarden”, aldus de PL-leider in gesprek met Dagblad Suriname.  De politicus benadrukt wel dat het niet de bedoeling is om mensen nu krampachtig angstig te maken, omdat er tot nu toe slechts 1 bevestigd geval van besmetting is geconstateerd.

Volk gaat wel langer pienaren

De PL-voorman voegt eraan toe dat indien de verkiezingen inderdaad worden uitgesteld, het volk veel langer zal pienaren. “De goederen worden nu al met de dag verhoogd. Een zak rijst van 10 kilo kost nu al boven de SRD 60, terwijl dat vorige week nog voor de helft van de prijs, SRD 30, te vinden was. Goederen komen ook niet naar binnen. Importeurs en groothandelaren zijn gesloten. Dus daar moet men rekening mee houden. Vandaar dat dat crisiskabinet moet komen”, aldus de PL’er. Minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken zei dinsdag op een persconferentie dat er vooralsnog geen redenen zijn op de verkiezingen uit te stellen, gelet op maatregelen die het ministerie heeft getroffen

Onder muzikale begeleiding inschrijving bij CHS; programma’s gaan normaal door

De PL zal zich vandaag daarom ook normaal inschrijven bij het Centraal Hoofdstembureau (CHS) voor deelname aan de verkiezingen van 25 mei 2020. Traditioneel komen de partijen zich feestelijk met een massa aanmelden. CHS heeft het aantal mensen dat in de ruimte mag, beperkt tot 50 personen per partij. Somohardjo zegt dat de begeleiding naar het gebouw van KKF normaal met muziek en al zal plaatsvinden. “Dan gaan we met Gamelan, Djaran Kepang. Want de overwinning ga je niet halen met een rouwstoet”, aldus Somohardjo. De PL laat zich volgens Somohardjo in ieder geval niet afschrikken. Hoewel de massameetings en bijeenkomsten met boven de 100 personen voor nu on-hold zijn, gaan de huis-aan-huis bezoeken gewoon door. Daarvoor zullen de voorschriften van het WHO wel in acht worden genomen. Daarbij speelt handhygiëne een belangrijke rol. “Het programma gaat dus gewoon door. We zijn ready. We zijn klaar om over te nemen”, aldus Somohardjo, die waakt voor eventuele fraude bij de verkiezingen.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: