Ouder na sluiting crèches: ‘Ik heb geen andere mogelijkheid voor oppas’

Door de Paasvakantie te vervroegen en hiermee verregaande maatregelen te treffen om de verdere verspreiding van het nieuwe Coronavirus in te dammen, heeft de overheid de gezondheid van de onderwijsgevenden en studenten vooropgesteld. Openbare en particuliere crèches zijn net als de scholen gesloten vanaf maandag 16 maart tot en met 14 april 2020. Ouders worden geacht hun kind thuis op te vangen of elders onder te brengen. “Dat kan niet. Ik werk niet bij de overheid, maar bij een bedrijf. En ik heb geen andere mogelijkheid voor oppas”, zegt Rachel. Zij is nu gedwongen om haar 5-jarige zoon elke dag mee te nemen naar het werk. Voor nu houdt haar werkgever rekening daarmee, maar zelf vindt zij het niet comfortabel voor het kind om nu voor 6 dagen in de week urenlang op de werkvloer te zitten en eventueel ook blootgesteld te worden aan bezoekers en collega’s, die al met het virus zijn besmet. Rachel is niet de enige ouder die met dit probleem kampt. Daar zitten momenteel duizenden ouders mee. Wie nog een oma, opa of tante vrij kan vinden om op het kind te letten, kan nog normaal naar het werk gaan. In de meeste gevallen heeft de moeder geen keus en moet zij toch thuisblijven om op haar kinderen te letten. In sommige gevallen is er een wisselwerking, waar ook de vaders verlof hebben opgenomen om thuis met de kinderen te blijven.

TM 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: