Nieuw coronavirus urenlang stabiel op oppervlakken

18 maart 2020 – Volgens wetenschappers die het nieuwe coronavirus bestuderen, kan het virus voor langere tijd buiten het menselijk lichaam overleven. Het blijft in de lucht enkele uren levensvatbaar en blijft op oppervlakken dagen bestaan.

Wetenschappers van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), onderdeel van de Amerikaanse National Institutes of Health, probeerden het virus na te bootsen dat door een geïnfecteerde persoon op alledaagse oppervlakken in een huishouden of ziekenhuis wordt afgezet, bijvoorbeeld door te hoesten of door voorwerpen aan te raken, aldus Reuters.

Zij gebruikten een apparaat om een aërosol uit te delen dat de microscopische druppeltjes die in een hoest of een niesgeluid werden gecreëerd, verdubbelde.

De wetenschappers onderzochten toen hoe lang het virus besmettelijk op deze oppervlakten bleef, volgens de studie die online in het New England Journal of Medicine op Dinsdag verscheen.

De tests tonen aan dat het virus ten minste drie uur in de lucht kan leven, tot 24 uur op karton en tot twee à drie dagen op plastic en roestvrij staal.

error: Kopiëren mag niet!