Harish Monorath: ‘President moet noodtoestand afkondigen en verkiezingen uitstellen’

In tegenstelling tot wat minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken vindt, vindt de oud-parlementariër en advocaat Harish Monorath, wel dat er een noodzaak is om de algemene, vrije, en geheime verkiezingen van 25 mei 2020 te verschuiven. “Ik ben er voorstander van dat de verkiezingen worden uitgesteld. We zijn nu al in maart en met nog 2 maanden te gaan, is de hele verkiezingscampagne in de soep gelopen. Er kunnen geen bijeenkomsten worden gehouden en geen massameetings. Ook al zouden massameetings niet iets meer van deze tijd zijn, dan nog komen de politieke voorbereidingen, waaronder het voorzien van de samenleving om hoe te stemmen, weg te vallen. Is er nog tijd, ruimte en motivatie over om duizenden personeelsleden nog in te werken? Ik denk dat de president de noodtoestand moet afkondigen en de verkiezingen moet uitstellen. Dit op basis van de algemene gezondheidsvoorzorg”, zegt Monorath aan Dagblad Suriname. Noersalim zei dinsdag op een persconferentie dat er vooralsnog geen redenen zijn op de verkiezingen uit te stellen, gelet op maatregelen die het ministerie heeft getroffen. Monorath benadrukt dat hij op zich geen voorstander is van het uitstellen van de verkiezingen, gezien de economisch slechte situatie waarin het land nu verkeert. “De koers is niet meer onder controle en HI&T doet niks tegen de winkeliers”, aldus Monorath.

In Suriname gebeurt alles nog steeds persoonlijk

Monorath voert aan dat de realiteit uitwijst dat Suriname nog niet zover is om alles via de digitale wereld te doen. “Suriname heeft nog steeds een cultuur dat we veel met one-on-one werken. Afspraken en deals, niets gebeurt digitaal. Alles gebeurt persoonlijk. Met het Coronavirus worden bepaalde mensen gedwongen om digitaal te werk te gaan, maar er is nog steeds een grote groep die niet daarin meekan. Die moeten allemaal ook gaan stemmen op 25 mei. Op de verkiezingsdag moeten 300.000 plus mensen gaan stemmen op de verschillende stembureaus. Als 1 van ze een drager is en iets vasthoudt of aanraakt, raken al de mensen die in de volgende uren besmet, zij gaan naar huis en besmetten ook hun mensen thuis.” Als voorbeeld noemt hij het geval in Italië waar mensen binnen een zeer korte tijd duizenden hebben besmet met het Coronavirus. Het aantal doden in Italië door het nieuwe Coronavirus is tot boven de 2.500 gestegen. Het burgerbeschermingsagentschap in Italië meldde dat er het afgelopen 24 uur 345 mensen waren overleden en dat de teller nu op 2503 staat. Het aantal besmettingen steeg van 27.980 naar 31.506. “Italië is nog er bij een rijk land met zoveel duizend beademingsapparaten. Wij hebben niet eens 100 beademingsapparaten”, aldus de politicus.

Nonchalant gedrag ouders

Wat Monorath het meest stoort, is het gedrag van ouders nadat de paasvakantie is vervroegd. “Omdat hun kinderen vrij zijn, gaan ze met hun kinderen buiten de stad om te wandelen bij voornamelijk de zwemoorden. Aldoor zie je op facebook foto’s van mensen die waren gaan zwemmen of wandelen. Dan heb je de hangjongeren bij winkels. Mensen begrijpen niet wat voor gevaren er zijn. Daarom moest de regering vorige week al de noodtoestand afkondigen en de grenzen sluiten.” Hij adviseert de districtscommissaris van Para om ook de zwemoorden en andere gelegenheden voor onbepaalde tijd te sluiten.

Pluimpje voor Hof van Justitie

Als advocaat geeft hij een pluimpje aan het Hof van Justitie (HvJ), dat ingaande gisteren haar dienstverlening strak heeft aangepast. “Het is een bijzonder pluimpje, omdat het Hof van Justitie als rechtsprekend orgaan, onafhankelijke rechtsmacht binnen de staatswege, onmiddellijke voorzorgsmaatregelen heeft getroffen. Dat wil dus niet zeggen dat alle zittingen zijn gesloten, maar bijzondere gevallen kunnen nog steeds voortgaan. Maar als bijvoorbeeld de regering de noodtoestand had afgekondigd, dan kon ook dit een beetje worden aangehouden”, aldus Monorath.

FR

error: Kopiëren mag niet!