‘Een patiënt weigeren is nooit de bedoeling’

Men staat er niet bij stil welke belangrijke rol artsen, verpleegkundigen en anderen uit de zorg, dag in dag uit vervullen om patiënten, waaronder vermoedelijke en geconstateerde besmette personen met het Coronavirus, te helpen. “Een patiënt weigeren is nooit de bedoeling, ook niet als deze besmet is met het Coronavirus. In de beroepscode staat dat verpleegkundigen hun beroep uitoefenen met het oog op het welzijn en de gezondheid van de patiënt of zorgvrager”, zegt een verpleegkundige, die anoniem wenst te blijven, aan de krant. “Ik heb hiervoor gekozen, omdat het me aanspreekt, voor iemand zorgen die niet wel is of pijn lijdt, doe ik graag. Dat heb ik van jongs af eindelijk gedaan. Het is als het ware het gevoel dat je terugkrijgt van de persoon of patiënt op dat moment”, zegt de verpleegkundige. De meesten benadrukken dat het een ‘stank voor dank werk’ is. “Maar daaraan stoor ik mij helemaal niet. Het belangrijkste is dat je naar huis kan gaan met een gerust hart en goed gevoel dat je iemand geholpen hebt door zijn of haar leven te redden. In dit werk heb je ook kanten, waar je soms echt een down gevoel krijgt. Dat is wanneer de persoon het niet heeft gehaald. Maar als verpleegster moet je niet opgeven en blijven vechten.”

Verder vertelde de verpleegkundige dat het werk vaak genoeg vergeleken wordt als een gemakkelijk werk, maar dat is het helemaal niet. “Geduld, aandacht, passie en gevoel spelen een heel belangrijke rol in dit werk. Je moet ook stressbestendig zijn”, benadrukt zij. Verder stelt zij dat al de mensen in de zorgsector zichzelf momenteel blootstellen aan dit virus, omdat zij in de eerste linie van de zorg staan. Dat is natuurlijk het beroep waarvoor zij hebben gekozen, maar de vrees als mens blijft altijd overheersen. “Ik vrees elke dag dat ik bij terugkeer naar huis iemand uit mijn gezin of familie het virus kan overdragen, niet wetende dat ik het heb opgelopen, al tref ik alle voorzorgmaatregelen. De vrees blijft er toch”, stelt de verpleegster. Veel verpleegkundigen vrezen ook voor een tekort aan mond/neusmaskers, handschoenen en brillen. Ook de artsen hebben de vrees dat een mogelijk besmette patiënt de protocollen van het BOG niet opvolgt en naar de poli komt en daardoor ook zij besmet raken met het virus.

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: