Coronavirus: ervoor zorgen dat niet té snel té veel mensen besmet raken

Volgens  Peter  van Keulen, arts-microbioloog en hoofd van het laboratorium Microbiologie en Infectiepreventie van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), kan het best zo zijn dat de hoge temperaturen in Suriname en andere “warme” of tropische landen, maken dat het Coronavirus zich niet sneller verspreid dan in landen met lagere temperaturen.

Ook zegt hij dat in Suriname toch te spreken is van een best goede aanpak van het fenomeen, en dat op vele fronten keihard gewerkt wordt aan voorlichting, aan voorbereiding van wat zou kunnen komen. “Dit virus, de pandemie, zal zich toch in fases ontwikkelen, en hoe dat verloopt, hebben wij voor een groot deel zelf in de hand. Vooral moeten we er alles aan doen het virus zoveel als mogelijk buiten te houden: buiten het land, en daar doen de autoriteiten toch best heel hard wat nodig is. Buiten de ziekenhuizen, buiten de woningen van mensen, buiten uw lichaam of omgeving. Maar: het virus buiten houden is toch wel een belangrijk sleutelelement.”

“Het virus is sowieso niet terug in de doos te krijgen, om het zo te zeggen, maar wat we moeten doen, en daar wordt wel een goede aanpak van gezien in Suriname in grote lijnen, is ervoor zorgen dat niet té snel té veel mensen besmet raken. Als dat gebeurt, kunnen de ziekenhuizen dat niet aan. Dan kan de productiesector dat niet aan, en zo verder. Maar zolang we doen wat nodig is om het beheersbaar te houden, kan het wel meevallen en is er geen reden tot paniek. Het gewone influenzavirus maakt veel meer slachtoffers, zowel qua besmettingen als qua fataliteiten. En dat is belangrijk: de “fatality rate”, de ratio van fatale gevallen tegenover de besmettingen afgezet. Sars en Mers hadden een veel hogere fatality rate. Dit Coronavirus is in die zin geen speciaal of uitzonderlijk virus, en de case fatality rate is niet zuiver, maar we mogen niet uit het oog verliezen dat het gewone griepvirus ook blijft bestaan, we nu in het influenza seizoen zitten, en dat elk griepseizoen verschilt”, zegt Van Keulen. “Op dit moment hebben we hier op de Intensive Care een patiënt liggen, en die heeft “gewoon” influenza, maar moet wel aan de beademing. Zo vreemd is dat dus helemaal niet, en daar moet men goed van doordrongen zijn.”

Het Coronavirus hangt niet zomaar in de lucht

Het coronavirus is niet “airborne”, hangt dus niet zomaar in de lucht. “Het Coronavirus bestaat al heel lang. Deze is daar gewoon een variant van en de verspreiding gebeurt alleen via druppeltjes, als je dus hoest, niest of zo. De druppels reiken dus nooit verder dan 1.5 tot 2 meters, en sluiten van ramen en deuren is dus absoluut onnodig. Het virus moet in een vochtkapsel zijn, anders overleeft het niet, dus nooit op het droge. Gewoon afstand houden en goede hygiëne zijn al voldoende. Bespuiten in de straten, zoals we mensen dat in China zien doen, heeft weinig zin. Het hoort sowieso niet tot de normale bestrijdingsstrategieën die de westerse wereld heeft, en het virus circuleert zeker niet zomaar in de lucht. Was je handen en houd afstand van mensen, die hoesten of niezen, houd je omgeving gedesinfecteerd, dat helpt zeker wel.”

Het is ernstig. We mogen het niet te licht inschatten, maar het is zeker niet iets in de geest van de pestepidemie of zo, vult Van Keulen ook aan. In het AZP, en ongetwijfeld in andere ziekeninrichtingen ook, wordt echt keihard gewerkt, maar dan om goed voorbereid te zijn op wat komen kan, en dat heeft vooral de bevolking zelf in de hand.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: